Perdana Menteri Poland Tusk dilantik, menggantikan parti konservatif selepas 8 tahun

(SeaPRwire) –   Donald Tusk telah disumpah mengikut jawatan bersama-sama kabinetnya, menandakan berakhirnya pemerintahan konservatif Poland selama lapan tahun.

Presiden Andrzej Duda, seorang tokoh sayap kanan bersekutu dengan Parti Keadilan dan Kebebasan yang keluar, menyumpah masuk Perdana Menteri baru di Istana Presiden di Warsaw pada pagi Rabu.

“Sila ambil perhatian saya terbuka untuk bekerjasama,” kata Duda.

Beliau meneruskan, “Kita datang dari kempen politik yang berbeza, tetapi saya mendapati bahawa pada isu-isu penting, seperti keselamatan, kita boleh mencapai persetujuan.”

Walaupun Parti Keadilan dan Kebebasan mendapat tempat pertama dalam pilihan raya parlimen Oktober lalu, mereka gagal untuk menjamin majoriti yang diperlukan untuk membentuk kerajaan.

kalah undi percaya pada Isnin, membuka laluan untuk pemerintahan Tusk melalui blok liberal pelbagai parti.

Tusk, bekas Perdana Menteri Poland dan bekas Presiden EU, ialah ketua parti Civic dan dilihat sebagai tokoh sentris dalam politik negara.

Beliau sebelum ini memegang jawatan Perdana Menteri dari 2007-2014.

Pembangkang telah berjanji untuk memulangkan apa yang dianggap sebagai penyimpangan demokratik dan memulihkan hubungan negara dengan sekutu, termasuk dan Ukraine.

“Kesetiaan kepada peruntukan perlembagaan akan menjadi tanda dagangan kerajaan kami,” kata Perdana Menteri baru.

Digital’s Danielle Wallace menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.