Perdana Menteri Singapura baharu akan dilantik, menandakan berakhirnya dinasti Lee

(SeaPRwire) –   Lawrence Wong akan disumpah sebagai Perdana Menteri Singapura yang keempat pada hari Rabu ini, menandakan berakhirnya dinasti Lee.

Seorang ahli ekonomi yang dilatih di Amerika Syarikat, Wong, 51 tahun, menggantikan Lee Hsien Loong, 72 tahun, yang meletak jawatan selepas dua dekad berada di puncak kuasa. Penyepiannya Lee menandakan berakhirnya dinasti yang diterajui oleh bapanya Lee Kuan Yew, pemimpin pertama karismatik Singapura yang membina pelabuhan perdagangan kolonial menjadi negara ramah perniagaan dan makmur selama 31 tahun berkuasa.

Wong, seorang pegawai awam yang menjadi politikus, muncul ketika menyelaras perjuangan Singapura yang berjaya menentang COVID-19. Tetapi beliau bukan pilihan pertama untuk jawatan tertinggi.

Heng Swee Keat, bekas ketua bank pusat dan menteri pendidikan, adalah pengganti yang ditabalkan, tetapi beliau menarik balik pencalonannya pada 2021. Wong kemudiannya dipilih oleh Parti Tindakan Rakyat pada 2022 untuk mengisi kekosongan dan dengan cepat dilantik sebagai timbalan perdana menteri.

“Saya akan benar-benar berusaha menjadi pemimpin yang kuat, baik hati dan berkesimpulan. Dan saya akan berusaha membina Singapura di mana setiap orang boleh merealisasikan potensi penuh mereka,” kata Wong awal bulan ini melalui media sosial.

Pertabalan Wong ke puncak kuasa telah dirancang dengan teliti oleh PAP – salah satu parti politik yang berkhidmat terpanjang di dunia dan dikenali untuk tadbir urus yang bersih dan berkesan – dan tidak akan mengubah dinamik di negara kecil berpenduduk enam juta orang ini.

Wong telah mengekalkan Kabinet dan mengekalkan portfolio kewangannya sebagai persiapan untuk ujian pertamanya dalam pilihan raya umum yang perlu diadakan menjelang 2025 tetapi dijangka dipanggil tahun ini. Sebelum mengambil jawatan, beliau mempromosikan Menteri Perdagangan Gan Kim Yong sebagai salah satu daripada dua timbalan perdana menteri. Timbalan perdana menteri yang lain ialah Heng.

Lee akan kekal sebagai menteri kanan, jalan yang diambil oleh semua bekas perdana menteri sebelumnya.

Walaupun kemenangan dalam pilihan raya dijamin, Wong perlu meraih kemenangan yang lebih kuat selepas PAP mengalami kekalahan pada pilihan raya 2020 disebabkan ketidakpuasan semakin meningkat rakyat terhadap kerajaan.

Di bawah pemerintahan Lee, Singapura berkembang menjadi salah satu negara terkaya di dunia, tetapi ia juga menjadi salah satu bandar termahal untuk hidup. PAP juga dikritik kerana kawalan kerajaan yang ketat dan sikap tahu segala kerajaan, penapisan media dan penggunaan undang-undang menindas terhadap pembangkang.

Isu-isu seperti jurang pendapatan yang semakin melebar, perumahan yang semakin tidak mampu miliki, kepadatan penduduk disebabkan imigresen dan sekatan kebebasan bersuara sering digunakan sebagai bahan oleh pembangkang dan melonggarkan cengkaman PAP terhadap kuasa.

“Dominasi satu parti di Singapura semakin melemah tetapi cabaran kepimpinan PAP adalah untuk melambatkan proses ini,” kata Eugene Tan, profesor undang-undang di Universiti Pengurusan Singapura.

Bridget Welsh, pakar politik Asia Tenggara, berkata Lee “akan diingati kerana mengendalikan Singapura dengan senyap dan berjaya melalui air yang bergolak sejak krisis kewangan 2008-2009 dan COVID-19. Beliau membantu membina ketahanan di Singapura. … (Tetapi) Singapura menjadi masyarakat yang lebih kompleks, dengan permintaan lebih terbuka, menjadikan tugas mentadbir (untuk Wong) lebih mencabar.”

Wong dilahirkan tujuh tahun selepas Singapura berpisah dari Malaysia dan memperoleh kemerdekaan pada 1965. Bapanya ialah imigran dan ibunya ialah seorang guru. Tidak seperti kebanyakan pemimpin kanan PAP, beliau tidak mempunyai latar belakang istimewa. Pemerhati berkata ini mungkin membantunya menjalin hubungan lebih baik dengan rakyat biasa.

Wong memperoleh biasiswa untuk belajar di Amerika Syarikat, kemudian memperoleh ijazah sarjana muda ekonomi dari Universiti Michigan dan ijazah sarjana muda pentadbiran awam dari Universiti Harvard. Beliau berkhidmat bertahun-tahun dalam perkhidmatan awam, termasuk sebagai setiausaha peribadi kanan kepada Lee sebelum memasuki politik pada 2011. Beliau telah menangani portfolio pertahanan, pendidikan, komunikasi, budaya, masyarakat dan belia.

Seperti Lee, Wong aktif di media sosial. Berkahwin tanpa anak, beliau tidak banyak mendedahkan tentang kehidupan peribadinya tetapi pernah memberikan pandangan tentang minatnya dalam muzik dan anjing, dan beliau penyokong pemain tenis Roger Federer. Seringkali beliau memuat naik video dirinya bermain gitar.

Wong melancarkan Pelan Singapura Maju untuk membenarkan rakyat Singapura memberi pandangan bagaimana untuk membangunkan agenda generasi akan datang yang lebih seimbang, dinamik dan inklusif. Wong sering berucap dengan nada rata dan mungkin kurang karismatik, tetapi dianggap sebagai pemimpin yang boleh diharap dan mudah dihubungi.

“Kita boleh mengharapkan kepimpinannya lebih konsultatif… satu yang akan menekankan konsep pasukan di mana lieutenan utamanya akan menonjol,” kata profesor undang-undang Tan.

Tan berkata keutamaan segera Wong termasuk menangani isu-isu seperti kos sara hidup yang meningkat, kemampuan milikan perumahan dan keselamatan pekerjaan. “Isu roti dan mentega kekal penting walaupun untuk negara makmur, sebahagiannya kerana kelemahan semula jadi Singapura,” katanya.

Tan berkata Wong perlu menavigasi “persaingan kuasa antara China dan Amerika Syarikat di mana Asia Tenggara menjadi teater proksi pertandingan”. Singapura, seperti jirannya, kekal neutral, tetapi mungkin terpaksa memilih pihak mengenai pelbagai isu kemudian, katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.