Perdana Menteri Singapura mengundurkan diri setelah 2 dekad, serahkan kuasa kepada timbalannya

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong mengumumkan pada Isnin bahawa beliau akan meletak jawatan pada 15 Mei selepas dua dekad berada di pucuk pimpinan, dan akan menyerahkan kuasa kepada timbalannya Lawrence Wong.

Lee, 72, akan secara rasmi menasihatkan presiden bandaraya negara itu untuk melantik Wong, yang kini merupakan timbalan perdana menteri dan menteri kewangan, untuk menggantikannya, kata pejabatnya dalam satu kenyataan ringkas.

Wong, yang mendapat sokongan sepenuhnya daripada ahli-ahli parlimen dalam Parti Tindakan Rakyat yang lama memerintah, akan mengangkat sumpah di istana negara pada hari yang sama, kata kenyataan itu.

Lee telah berkhidmat sebagai perdana menteri dan ketua PAP sejak Ogos 2004.

Lee mengumumkan pada November tahun lepas bahawa beliau akan bersara tahun ini dan sudah menamakan Wong sebagai penggantinya yang ditetapkan. Asalnya Lee merancang untuk meletak jawatan sebelum berusia 70 tahun, tetapi rancangan itu diletakkan kerana wabak COVID-19.

“Untuk mana-mana negara, peralihan kepimpinan merupakan satu peristiwa penting. Lawrence dan pasukan 4G (generasi keempat) telah bekerja keras untuk memperoleh kepercayaan rakyat, terutamanya semasa wabak,” kata Lee dalam satu kenyataan di Facebook pada Isnin. “Saya meminta semua rakyat Singapura memberikan sokongan penuh kepada Lawrence dan pasukannya, dan bekerjasama dengan mereka untuk mencipta masa depan yang lebih cerah untuk Singapura.”

Lee berkata tiada sebab untuk menangguhkan peralihan politik dan bahawa menyerahkan tongkat estafet kepada Wong sebelum pilihan raya negara yang akan datang tahun depan akan membolehkan politikus berusia 51 tahun itu memperoleh mandat sendiri dan membawa negara ke hadapan.

Wong muncul ke pentas semasa membantu menyelaras perjuangan Singapura menentang COVID-19. Beliau akan menjadi pemimpin keempat negara kota itu sejak kemerdekaannya pada tahun 1965.

PAP, salah satu parti yang berkhidmat terpanjang di dunia, mempertahankan majoriti terlebih dua pertiga dengan 83 daripada 93 kerusi parlimen dalam pilihan raya umum 2020. Tetapi itu merupakan prestasi terburuknya selepas kehilangan beberapa kerusi dan sokongan merosot.

Lee merupakan anak sulung Lee Kuan Yew, yang menjadi perdana menteri Singapura pertama dan membina negara kota yang kekurangan sumber itu menjadi salah satu negara terkaya di dunia dalam tempoh 31 tahun berada di jawatan. Tetapi Singapura juga dikritik kerana kawalan kerajaan yang ketat, penapisan media dan penggunaan undang-undang dan saman sivil yang menindas terhadap pembangkang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.