Perkara yang perlu diketahui mengenai pilihan raya tempatan Turki yang akan menilai populariti Erdogan

(SeaPRwire) –   ANKARA, Turki (AP) — Pada Ahad, jutaan pengundi di akan ke bilik undi untuk memilih datuk bandar dan pentadbir dalam pilihan raya tempatan yang akan mengukur populariti Presiden Recep Tayyip Erdogan sebagai parti pemerintahnya cuba memenangi semula bandar-bandar utama yang hilang lima tahun lalu.

Kemenangan bagi parti Erdogan mungkin akan mendorong pemimpin Turki itu untuk mengejar perubahan perlembagaan yang boleh membenarkannya memerintah melepasi had umur jawatan semasa.

Sementara itu, mengekalkan pentadbiran bandar-bandar utama akan membantu menghidupkan semula pembangkang Turki, terpecah dan terhakis moral berikutan kekalahan dalam pilihan raya presiden tahun lalu.

Berikut adalah pandangan lebih mendalam mengenai apa yang dipertaruhkan dan apa yang keputusan boleh pegang untuk masa depan Turki.

PERTEMBUNGAN UNTUK ISTANBUL

Dalam pilihan raya tempatan terakhir yang diadakan pada 2019, gabungan pembangkang memenangi pentadbiran ibu negara Ankara dan pusat perdagangan Istanbul, menamatkan kawalan 25 tahun parti pemerintah ke atas bandar-bandar.

Kehilangan Istanbul terutamanya adalah tamparan besar kepada Erdogan, yang memulakan kerjayanya sebagai datuk bandar metropolis hampir 16 juta penduduk itu pada 1994.

Erdogan telah menamakan Murat Kurum, seorang bekas menteri urbanisasi dan alam sekitar berusia 47 tahun, untuk bertanding menentang datuk bandar semasa, Ekrem Imamoglu — seorang politikus popular dari Parti Rakyat Republikan atau CHP yang berpusat kiri. Imamoglu telah dipuji sebagai calon kemungkinan untuk menentang Erdogan dalam pilihan raya presiden.

Kali ini, bagaimanapun, Imamoglu, 52, bertanding dalam pilihan raya tempatan tanpa sokongan parti utama pro-Kurdish atau Parti IYI yang menghantar calon mereka sendiri.

Sementara itu, sebuah parti agama baru konservatif, Parti Kebajikan Baru atau YRP, juga telah melemparkan topi mereka ke dalam arena. Menarik undi agama dan konservatif yang kecewa dengan pengendalian ekonomi Erdogan, ia dijangka akan mencuri beberapa undi daripada calon Erdogan.

Angka tinjauan menunjukkan perlumbaan leher ke leher antara Imamoglu dan Kurum yang kedua-duanya telah berjanji projek infrastruktur untuk membuat bangunan tahan gempa dan melegakan kesesakan lalu lintas kronik bandar.

Pembangkang secara umumnya dijangka akan mengekalkan kawalan mereka di Ankara di mana datuk bandar semasa Mansur Yavas, yang juga telah dinamakan sebagai calon presiden masa depan, kekal popular.

ERDOGAN MENCUBAI KUASA

Tidak meninggalkan apa-apa kepada ketidakpastian, Erdogan, yang berkuasa sebagai perdana menteri dan kemudian sebagai presiden selama lebih dua dekad, telah mengadakan perhimpunan pilihan raya di seluruh negara, berkempen bagi pihak calon bertanding untuk datuk bandar.

Ahli analisis mengatakan memenangi semula Istanbul dan Ankara dan mencapai persembahan kuat dalam undian akan menguatkan tekad Erdogan untuk memperkenalkan perlembagaan baru yang boleh membenarkannya memerintah melepasi 2028 apabila penggal semasanya berakhir. Perlembagaan semasa menetapkan had dua penggal untuk jawatan presiden. Erdogan, 70, bertanding untuk penggal ketiga tahun lalu, mengutip teknikaliti, kerana negara beralih kepada sistem presiden pada 2018 dan penggal pertamanya diadakan di bawah sistem terdahulu.

Erdogan dan sekutunya kini tidak mempunyai kerusi cukup di parlimen untuk melaksanakan perlembagaan baru, tetapi kejayaan pilihan raya lain mungkin akan meyakinkan sebahagian pembangkang konservatif berpindah pihak, menurut ahli analisis.

Awal bulan ini, Erdogan berkata pilihan raya Ahad akan menjadi yang terakhir mengikut perlembagaan. Kritik melihat komen beliau sebagai taktik untuk memenangi undi simpati penyokong yang terjejas oleh krisis kos sara hidup, serta strategi untuk mendorong pindaan perlembagaan.

HARAPAN PEMBANGKANG UNTUK BANGKIT SEMULA

Gabungan enam parti pembangkang, diketuai oleh CHP, telah pecah berkecai berikutan kekalahan pilihan raya memusnahkan tahun lalu. Sokongan gabungan itu ditinggalkan terhakis moral selepas gagal menumbangkan Erdogan walaupun keadaan ekonomi huru-hara dan kesan gempa bumi yang membinasakan.

Keupayaan CHP untuk mengekalkan bandar-bandar utama yang dimenanginya lima tahun lalu akan membantu menghidupkan semula parti itu dan membenarkannya menyajikan diri sebagai alternatif kepada parti pemerintah Erdogan. Kehilangan Ankara dan Istanbul kepada parti Erdogan boleh, sebaliknya, mengakhiri aspirasi presiden Yavas dan Imamoglu.

CHP melakukan perubahan kepimpinan tidak lama selepas kekalahan pilihan raya, tetapi masih perlu dilihat sama ada pengerusi baru parti, ahli farmasi berusia 49 tahun Ozgur Ozel, boleh menggalakkan sokongan.

KEMPEN TIDAK ADIL

Seperti pilihan raya terdahulu, Erdogan telah menggunakan kelebihan berada dalam kuasa, kerap menggunakan sumber negara semasa berkempen. Kira-kira 90% media Turki berada dalam tangan kerajaan atau penyokongnya, menggalakkan parti pemerintah dan sekutunya semasa kempen serta menafikan peluang yang sama kepada pembangkang, menurut kumpulan pengawasan media.

Penyiar negara TRT meluangkan 32 jam masa siaran untuk parti pemerintah dalam 40 hari pertama kempen berbanding 25 minit untuk pesaing, menurut pembangkang.

Semasa berkempen, Erdogan telah mengeluarkan amaran samar-samar kepada pengundi untuk menyokong calon disokong parti pemerintah jika mereka mahu menerima perkhidmatan kerajaan. Beliau meningkatkan gaji minimum sebanyak 49% untuk memberi sebahagian lega kepada isi rumah, walaupun usaha kerajaannya mengawal inflasi tinggi.

Pemimpin Turki itu juga terus mempamerkan kejayaan negaranya dalam industri pertahanan semasa perhimpunan berkempennya. Prototaip jet pejuang buatan dalam negeri Turki, KAAN, melakukan penerbangan sulung bulan lalu, dalam apa yang dipercayai pengkritik sebagai masa yang tepat sebelum pilihan raya.

UNDI KURDISH

pengundi membentuk kira-kira 10% daripada pengundi di Istanbul dan cara mereka mengundi boleh menjadi menentukan dalam perlumbaan datuk bandar

Parti pro-Kurdish Turki — kini dikenali sebagai Parti Demokrasi dan Persamaan Rakyat atau DEM — memilih menyokong Imamoglu dalam pilihan raya tempatan 2019, membantunya memenangi. Kali ini bagaimanapun, parti itu menghantar calon mereka sendiri, dalam langkah yang boleh menarik undi jauh dari Imamoglu.

Walau bagaimanapun, beberapa pemerhati mengatakan, parti itu secara sengaja menamakan dua calon berprofil rendah sebagai sokongan tersirat untuk datuk bandar semasa. Parti Kurdish secara tradisinya mempunyai tokoh lelaki dan wanita berkongsi kepimpinan.

Sementara itu, parti DEM dijangka akan memenangi banyak pentadbiran bandar di rantau tenggara Turki yang didominasi penduduk Kurdish. Persoalan yang tinggal ialah sama ada parti itu akan dibenarkan mengekalkan mereka. Pada tahun-tahun terdahulu, kerajaan Erdogan telah menyingkirkan datuk bandar yang dipilih dari jawatan atas dakwaan kaitan dengan pemberontak Kurdish dan menggantikan mereka dengan pentadbir yang dilantik kerajaan.

Semasa perhimpunan di bandar yang kebanyakannya Kurdish Hakkari pada 15 Mac, Erdogan menggesa pengundi untuk tidak mengundi individu yang beliau katakan akan memindahkan dana perbandaran kepada “organisasi pengganas”, merujuk kepada Parti Pekerja Kurdistan atau PKK yang dilarang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.