Perkhidmatan agama dibom, 120 orang awam dilaporkan terbunuh dalam serangan tentera Nigeria yang terlepas sasaran

(SeaPRwire) –   Serangan tentera Nigeria yang menggunakan drone untuk menyasarkan pemberontak sebaliknya membunuh beberapa orang awam, kata pegawai kerajaan dan tentera Isnin.

Kecelaruan semasa perayaan keagamaan itu adalah kegagalan serangan udara tempatan yang terkini terhadap penduduk tempatan di .

Muslim yang mengikuti Maulud pada malam Ahad di kawasan pentadbiran Igabi negeri Kaduna “terkeliru dibunuh dan banyak lagi cedera” oleh “drone menyasarkan pengganas dan penjenayah,” kata Gabenor Uba Sani.

Pegawai tidak mengesahkan bilangan orang yang terbunuh, tetapi beramai-ramai biasanya berkumpul di negeri itu untuk menyambut cuti yang mengingati kelahiran Nabi Muhammad.

Pejabat Nigeria Amnesty International berkata 120 orang terbunuh dalam serangan itu, merujuk laporan pekerja dan sukarelawannya di kawasan itu. “Ramai di antara mereka adalah kanak-kanak (dan) lebih mayat ditemui,” kata pengarah Isa Sanusi di Nigeria, kepada .

Sekurang-kurangnya 50 mayat ditemui, menurut penduduk Igabi Mustapha Rufai. “Mereka kata mereka terkeliru melemparkan bom ke atas mereka,” katanya.

Serangan pengganas dan pemberontak telah merosakkan bahagian Nigeria barat laut dan kawasan tengah . Pasukan negara sering menyasarkan tempat persembunyian kumpulan bersenjata dengan serangan udara tetapi kadang-kadang membom penduduk kampung.

Insiden terbaru menimbulkan kemarahan rakyat, mengingatkan banyak orang akan dakwaan pelanggaran hak asasi manusia yang meresahkan oleh pasukan keselamatan Nigeria yang menimbulkan kebimbangan daripada sekutu Barat seperti Amerika Syarikat.

Ketua bahagian tentera Nigeria yang bertanggungjawab terhadap operasi di Kaduna dikatakan oleh kerajaan negeri sebagai berkata semasa mesyuarat keselamatan Isnin bahawa operasi drone itu adalah rutin.

“Tentera Nigeria berada dalam misi rutin tetapi tidak sengaja menjejaskan ahli masyarakat,” kata kenyataan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Keselamatan Kaduna Samuel Aruwan, mengutip Mejar Valentine Okoro, ketua bahagian tentera.

“Usaha mencari dan menyelamat masih berlangsung, kerana puluhan mangsa cedera dibawa” ke hospital untuk rawatan, kata Samuel Aruwan.

Tentera udara Nigeria mengeluarkan kenyataan menyatakan ia tidak menjalankan sebarang operasi di Kaduna tetapi bahawa “ia bukan satu-satunya organisasi yang mengendalikan drone bersenjata di rantau itu.” Jurucakap tentera Nigeria tidak segera membalas pertanyaan AP.

Media tempatan melaporkan bahawa penduduk kampung melarikan diri dari kawasan itu, takut serangan drone lanjut. Aktivis telah menyatakan bahawa insiden serupa tidak disiasat dalam masa lalu, meninggalkan mangsa dan mereka yang terselamat tanpa pampasan atau keadilan yang memadai.

Sani, gabenor negeri, berkata pegawai kerajaan dihantar ke kampung yang terjejas Ahad dan bertemu dengan keluarga mangsa. Siasatan sedang dijalankan, katanya.

“Kami berazam untuk mencegah pengulangan tragedi ini dan memberi jaminan kepada rakyat kita bahawa perlindungan mereka akan menjadi keutamaan dalam perjuangan berterusan menentang pengganas, penjenayah dan unsur jenayah lain,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.