Permintaan medan perang mencetuskan perlumbaan AI di Ukraine semasa perang dengan Rusia berterusan

(SeaPRwire) –   Ini adalah situasi yang telah berlaku banyak kali di media sosial Rusia dan Barat.

Video tentang seorang askar, sama ada Ukraina atau Rusia, yang dikesan sebelum dia sendiri mengetahui dia sedang dipantau.

Askar itu cuba berlari, bersembunyi atau mengelak robot ganas di langit.

Sesetengah bertindak panik, yang lain pula menyerah kepada takdir mereka yang kelihatan tidak terelak. Tetapi walaupun menonton dari kualiti video feed yang rendah, penonton dapat melihat ketika lelaki yang diburu itu menyedari dia telah ditewaskan, dan tiada lari.

“Terdapat 100 peratus … perlumbaan senjata autonomi berdaya AI sedang berlaku di Ukraine antara Rusia dan Ukraine,” George Barros, pakar Rusia dan ketua Pasukan Inteligens Geospasial untuk Institut Kajian Perang, memberitahu Digital.

“Ia bukan soalan sama ada atau jika ia akan dilaksanakan, ia lebih kepada soalan bila.”

Sudah ada bukti bahawa beberapa penyepaduan AI telah digunakan dengan drone yang digunakan oleh kedua-dua Ukraine dan Rusia.

Walaupun tiada bukti yang boleh dipercayai menunjukkan bahawa AI telah digunakan untuk keupayaan serangan, ia telah digunakan untuk memperoleh maklumat medan peperangan dengan mengenal pasti pelbagai jenis persenjataan dan mesin musuh.

Pada masa ini, terdapat cara untuk menewaskan drone, termasuk dengan meletupkan frekuensi radio komunikasi yang pengendali jarak jauh gunakan untuk mengawal drone, jelaskan Barros.

Tetapi penyepaduan teknologi AI boleh membolehkan drone diprogramkan terlebih dahulu untuk mengenal pasti dan menyerang sasaran tertentu tanpa perlu berkomunikasi dengan pengendali.

“Keperluan medan peperangan menuntut jenis penyelesaian itu,” kata Barros. “Dan ia bergerak jauh lebih pantas saya fikir daripada kebanyakan orang di Washington benar-benar menyedari.”

Perang dengan Rusia telah berlarutan selama lebih dua tahun dan walaupun banyak adegan yang muncul dari medan peperangan adalah menyerupai perang Eropah abad ke-20, beberapa pencapaian teknologi telah mencipta mimpi buruk moden bagi strategis tentera dan askar.

“Gerakan dalam perang moden sangat sukar untuk dilaksanakan, dan ia disebabkan inovasi taktikal drone,” kata Barros, merujuk kepada strategi tentera kejutan yang digunakan untuk mencapai kelebihan kedudukan.

“Dan sekarang, tiada teori tentera mempunyai jawapan atau penyelesaian untuk medan peperangan,” tambahnya.

Pakar tentera dilaporkan tercengang dengan bagaimana asas-asas prinsip perang masa telah berubah kerana doktrin tentera Rusia, Amerika Syarikat dan NATO sebelum ini sebahagian besarnya semua tidak sah kerana realiti perang drone, jelaskan pakar itu.

“Kejutan taktikal hampir dimansuhkan kini, berkat penyebaran murah drone koptern ini,” tambahnya. “Ia mustahil untuk mencari persembunyian. Hampir mustahil untuk mencari perlindungan.”

Barros berkata bahawa perubahan doktrin tentera ini adalah salah satu sebab serangan balas Ukraine 2023 gagal.

Tentera Rusia berjaya menggunakan keupayaan peninjauan drone bersama artileri dan serangan drone untuk merosakkan tentera Ukraine sebelum mereka dapat maju ke kedudukan Rusia.

“Apabila kita ambil doktrin kita, manifestasi terbaiknya, dan kita letakkan terhadap realiti taktikal dengan ketiadaan perlindungan dan persembunyian ini, rancangan pertempuran kita semua roboh,” kata Barros.

“Ini masalah besar. Ini masalah besar betul,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.