Persatuan-persatuan Argentina mengadakan demonstrasi di jalanan untuk memprotes pengurangan, penyelarasan dan dasar-dasar ketegasan presiden

(SeaPRwire) –   BUENOS AIRES, Argentina (AP) — Beribu-ribu ahli perdagangan dan aktivis mengambil jalan raya ibu negara Argentina Rabu untuk memprotes dekrit Presiden yang memperkenalkan deregulasi dan langkah-langkah penjimatan yang luas bertujuan untuk memulihkan ekonomi negara yang sedang lemah.

Kesatuan-kesatuan telah meminta mahkamah untuk melarang sebelumnya tetapi hakim menolak rayuan itu, dengan menyatakan dekrit itu belum berkuat kuasa. Ia akan berkuat kuasa pada Jumaat.

Ahli aktivis buruh Argentina mempersoalkan sama ada Milei, seorang anarko-kapitalis yang lama mengutuk “kelas politik” negara, boleh melaksanakan langkah itu melalui dekrit kecemasan yang mengelakkan perundangan di mana partinya mempunyai sedikit kerusi.

“Kami tidak mempersoalkan kesahan presiden … tetapi kami mahu presiden yang menghormati pembahagian kuasa, yang memahami bahawa pekerja mempunyai keperluan untuk mempertahankan diri secara individu dan dalam kerangka keadilan apabila terdapat ketidakperlembagaan,” kata Gerardo Martínez, setiausaha agung kesatuan pekerja pembinaan Argentina.

Protes itu berjalan dengan aman, kecuali pertembungan kecil antara kumpulan penunjuk perasaan dan polis. Wartawan terlibat dalam pergaduhan apabila polis memecahkan kumpulan penunjuk perasaan, dan sesetengah ditumbuk polis.

“Negara ini tidak boleh dijual!” beberapa penunjuk perasaan berteriak, seolah-olah merujuk kepada cadangan yang akan membenarkan penprivatisan industri milik negara.

Sejak mengambil alih jawatan pada 10 Disember berikutan kemenangan besar dalam pilihan raya, Milei telah menurunkan nilai mata wang negara sebanyak 50%, memotong subsidi pengangkutan dan tenaga, berkata kerajaannya tidak akan memperbaharui kontrak lebih 5,000 pekerja negeri baru-baru ini dan mencadangkan menarik balik atau mengubahsuai kira-kira 300 undang-undang.

Beliau menyatakan beliau mahu mentransformasikan ekonomi Argentina dan mengurangkan saiz negara untuk menangani kemiskinan yang meningkat dan inflasi tahunan dijangka mencapai 200% menjelang akhir tahun.

Konfederasi Buruh Am membuat kenyataan dalam perhimpunan Rabu menyatakan dekrit Milei “memperkenalkan reformasi buruh yang ganas dan regresif yang satu-satunya tujuannya adalah untuk menghalang aktiviti kesatuan, menghukum pekerja dan menguntungkan kepentingan perniagaan.”

Pentadbiran Milei dengan cepat menghadapi bantahan. Kerajaan telah menyatakan ia akan membenarkan demonstrasi, tetapi mengancam untuk memotong bayaran bantuan awam kepada sesiapa yang menghalang laluan utama. Penunjuk perasaan juga dilarang membawa kayu, menutup muka atau membawa kanak-kanak ke protes.

Milei, seorang ahli ekonomi berusia 53 tahun yang menjadi terkenal di televisyen dengan tirai-tirai kebencian terhadap pentadbiran politik, menjadi presiden dengan sokongan rakyat Argentina yang kecewa dengan krisis ekonomi.

Dalam temubual media sebelum protes, beliau menuduh mereka yang menentang pembaharuannya “tidak sedar tentang ketakseriusan situasi.”

Inisiatifnya disokong oleh Persatuan Perniagaan Argentina yang menyebutnya “peluang bersejarah” untuk melawan “saiz negara yang berlebihan” dan kesan negatif defisit belanjawan berdekad-dekad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.