Persetujuan Norway untuk membenarkan penambangan dasar laut Artik menimbulkan kebimbangan alam sekitar

(SeaPRwire) –   Persetujuan kerajaan Norway untuk membenarkan penambangan dasar laut di Lautan Artik telah menimbulkan kebimbangan alam sekitar.

Pada bulan Jun, kerajaan Norway mahu membuka bahagian pentas benua Norway untuk penjelajahan mineral dasar laut komersial selari dengan strategi negara itu untuk mencari peluang ekonomi baru dan mengurangkan ketergantungan pada minyak dan gas.

Ketua Greenpeace Norway, Frode Pleym, berkata keputusan itu adalah “bencana bagi laut” dan penambangan akan berlaku di “kehidupan liar terakhir kita.”

“Kami tidak tahu kesan apa yang akan berlaku terhadap hidupan laut, spesies terancam seperti paus dan burung laut, atau stok ikan yang menjadi sumber mata pencarian kami,” katanya.

Martin Sveinssønn Melvær dari kumpulan alam sekitar Norway Bellona berkata langkah itu “sama sekali bertentangan dengan syor saintifik” dan beliau percaya ia adalah “penyimpangan berbahaya dalam perjuangan menentang perubahan iklim untuk membuka mineral dasar laut.”

Kerajaan – terdiri daripada Parti Buruh dan Parti Pusat – membuat persetujuan dengan konservatif dari Hoeyre dan Parti Kemajuan, kata agensi berita Norway NTB.

Ia berkata mereka telah bersetuju dengan proses pembukaan secara berperingkat di mana parlimen Norway, atau Stortinget, akan meluluskan projek pembangunan pertama, sama seperti yang telah dilakukan untuk projek pengeluaran tertentu dalam sektor petroleum.

Terje Aasland, menteri petroleum dan tenaga Norway, berkata kepada penyiar awam Norway NRK bahawa “kami akan melakukannya dengan berhati-hati, kami akan melakukannya secara berperingkat. Kami akan mengumpul pengetahuan, kemudian kami akan menilai sama ada memungkinkan untuk memulakan pengeluaran ini.”

Negara Scandinavia itu, yang merupakan salah satu negara terkaya di dunia kerana rizab minyak dan gasnya yang besar, menyatakan terdapat sumber mineral yang besar di dasar laut pentas benua Norway.

Menurut Lembaga Petroleum Norway, terdapat sulfida dan kerak mangan yang mengandungi logam dan mineral penting untuk membuat bateri, turbin angin, PC dan telefon bimbit.

Jika terbukti menguntungkan, dan jika pengeluaran boleh dilakukan secara lestari, aktiviti mineral dasar laut boleh memperkukuh ekonomi Norway, termasuk pekerjaan di Norway, seraya memastikan bekalan logam penting untuk peralihan dunia ke tenaga lestari, kata Kementerian Petroleum dan Tenaga pada bulan Jun.

Kawasan yang dirancang terletak di barat daya pulau Artik Svalbard.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.