Pertandingan menggenggam jari ganas: Lelaki Bavaria bergelut untuk kemenangan dalam kejuaraan menggenggam jari Jerman

(SeaPRwire) –   Meskipun ancaman jari terkelupas dan otot tertekan, lebih 150 lelaki Bavaria datang bersama-sama Ahad lalu untuk bersaing dalam kejuaraan kebangsaan unik “Fingerhakeln”, atau gulat jari.

Para “pegulat jari” bertemu di sebuah pondok bir besar di kampung selatan kecil Bernbeuren. Kira-kira 1,000 penonton menyemarakkan peserta lelaki semua ketika mereka menelan bir negara dan sosis Jerman terkenal secara global sambil muzik Bavaria hidup memenuhi udara.

Gulat jari, sukan kompetitif yang dikenali di rantau Alpen Jerman dan , bermula sebagai cara untuk menyelesaikan pertikaian.

Dalam setiap pusingan, dua pesaing duduk di sebelah meja pepejal dan setiap menyambung satu jari – biasanya jari tengah – melalui bahagian lawan dalam cincin kulit kecil. Sebaik sahaan pengadil menandakan permulaan, seorang pesaing cuba menarik yang lain merentasi meja dengan cepat. Keseluruhan biasanya berlangsung beberapa saat, dan jari-jari diluar sendi adalah biasa. Pemenang bergerak ke pusingan seterusnya.

“Tradisi ini telah popular untuk masa yang sangat lama di dan pub-pub merata rantau,” kata Marie-Therese Eierstock, ketua persatuan Fingerhakler Gau Auerberg, diasaskan pada 1961 dan menganjurkan kejohanan tahun ini.

Lazimnya, hanya lelaki dibenarkan menyertai pertandingan gulat jari.

Pada kejohanan Ahad, peserta termuda berusia 15 tahun dan yang tertua 70, kata Eierstock.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.