Pertemuan Raja Abdullah dari Jordan dengan Biden menyorot dilema sekutu AS dalam perang Israel-Hamas

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Kedatangan Raja Abdullah ke Washington pada Isnin minggu lalu menarik perhatian kepada kedudukan yang canggung Jordan di Timur Tengah kerana kepimpinan negara itu cuba berjalan di atas garis yang tipis antara mengekalkan hubungan rapat dengan AS dan mengambil sikap keras terhadap Israel dan peperangannya di Gaza untuk meredakan penduduk Palestin yang besar.

Berikutan pertemuan itu, Biden mengucapkan terima kasih kepada Jordan atas bantuan menyediakan bantuan kemanusiaan ke Gaza dan mengakui negara Arab itu sebagai sekutu AS yang penting: “Kami bersyukur kepada rakan kongsi dan sekutu seperti raja yang bekerja dengan kami setiap hari untuk meningkatkan keamanan, kestabilan di seluruh rantau dan luar. Pada masa-masa sukar seperti ini, ikatan antara negara-negara lebih penting daripada sebelumnya.”

Dalam ucapannya, Abdullah meminta agar peperangan berakhir: “Kami tidak boleh berdiam diri dan membiarkan ini berterusan. Kami perlu gencatan senjata yang kekal sekarang. Peperangan ini perlu berakhir. Kami perlu segera dan serta-merta bekerja untuk memastikan bantuan yang mencukupi dan berterusan dapat dihantar ke Gaza melalui semua pintu masuk dan mekanisme yang mungkin. Dan saya berterima kasih kepada anda, Tuan Presiden, atas sokongan anda dalam hal ini.”

Lawatan Raja Abdullah ke Rumah Putih pada Isnin minggu lalu merupakan kali pertama oleh pemimpin Arab ke AS sejak serangan kejam Hamas pada 7 Oktober terhadap Israel, yang memicu peperangan penuh skala di Jalur Gaza dan meningkatkan ketegangan di seluruh Timur Tengah, termasuk di Jordan.

Walaupun Jordan, berbeza dengan Qatar dan Mesir, tidak mengambil peranan terus dalam mengantara antara Israel dan Hamas, raja dijangka akan menekan Biden untuk mengakhiri konflik empat bulan dan menjamin peranan untuk dirinya dalam usaha pembinaan semula Gaza selepas perang.

Dr. Saud Al-Sharafat, bekas brigedier jeneral dalam Direktorat Perisikan Am Jordan, berkata kepada Digital bahawa kedua-dua pihak Israel dan Amerika Syarikat sejak lama menyedari dilema raja dan, walaupun ketegangan, “hubungan antara ketiga-tiga pihak berterusan walaupun dalam keadaan paling sukar, seperti yang kita hadapi hari ini.”

Al-Sharafat, pengasas dan pengarah Pusat Penglobalan dan Kajian Keganasan Shorufat berpangkalan di ibu negara Jordan, Aman, berkata beliau percaya tujuan lawatan Abdullah ialah untuk mendapat jaminan Amerika Syarikat bahawa Jordan akan kekal menjadi penjaga tapak-tapak suci Islam di Baitulmuqaddis – jawatan yang dipegangnya sejak Israel menguasai Baitulmuqaddis berikutan Perang Enam Hari – dan jaminan bahawa pelarian Palestin dari Gaza tidak akan dihantar ke Jordan atau Tebing Barat.

Beliau juga berkata Jordan berminat memainkan peranan dalam pembinaan semula Gaza selepas perang dan berharap untuk mendapat bantuan tentera AS untuk meningkatkan sistem pertahanan udara, terutamanya berikutan serangan drone pembunuh Iran pada 28 Januari ke atas pangkalan tentera AS di timur laut Jordan. Tiga askar Amerika Syarikat terbunuh dalam serangan itu.

“Politik ialah seni mengurus hubungan antarabangsa jangka panjang dan mengurus krisis kecemasan,” kata Al-Sharafat, menambah bahawa politik dalaman Jordan telah memaksa raja dan pemimpin kanan lain daripada mengutuk serangan kejam yang dilakukan oleh Hamas di selatan Israel pada 7 Oktober.

“Pertama, raja mempersembahkan dirinya di dunia Arab dan Islam serta dunia sebagai pembela dan penjaga tapak-tapak suci Islam di Baitulmuqaddis, yang pernah menjadi sebahagian daripada Kerajaan Hashemite Jordan sehingga 1967,” kata Al-Sharafat. “Kedua, faktor sosial dan demografi Jordan masa kini, dengan setengah rakyat Jordan berasal dari keturunan Palestin, menekan rejim untuk mengambil sikap keras dan kadang-kadang ekstrem terhadap Israel dan Amerika Syarikat sebagai penyokong Israel.”

Kurang daripada tiga minggu selepas serangan pembunuh Hamas, Ratu Rania, sendiri berketurunan Palestin Jordan, dengan keras bersuara menentang tindakan tentera Israel, enggan mengakui sebarang kekejaman yang dilakukan oleh kumpulan pengganas yang disokong Iran dalam temubual dengan wartawan Barat dan media sosial. Komen beliau diikuti oleh tuduhan daripada Menteri Luar Negeri Jordan Ayman Al-Safadi, yang menganggap tindakan Israel di Gaza sebagai “jenayah perang.”

“Untuk menyalurkan dan mengawal perasaan orang awam dan pembangkang Islamis, Ratu Rania dan Menteri Luar Negeri Ayman Al-Safadi dibenarkan membuat kenyataan keras,” kata Al-Sharafat.

Jonathan Schanzer, naib presiden kanan untuk penyelidikan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi, sebuah pemikir tempatan berpangkalan di Washington, D.C., menggambarkan sikap Jordan semasa konflik semasa sebagai “aneh.”

“Ia telah bersifat kebencian terhadap Israel,” akunya, mengakui bahawa ini berpunca daripada penduduk Palestin Jordan yang besar.

Walau bagaimanapun, kata Schanzer, “Jordan juga bertempur dengan militia disokong Iran di sempadan dengan Syria, dan walaupun orang Jordan mungkin tidak menyukainya, mereka menghadapi musuh yang sama seperti Israel. Selain itu, Israel kekal penting untuk kestabilan Jordan kerana air, gas dan maklumat perisikan yang disediakan Israel.”

“Semua ini kelihatan hilang bagi raja,” beliau teruskan. “Ratu Rania telah secara tidak dipertikaikan muncul sebagai wira Palestin sejak 7 Oktober, dan suaranya agak mengganggu, bukan kerana sikap pro-Palestin tetapi kerana ulasan beliau kelihatan terlepas daripada realiti kelemahan dan bergantung berat Jordan kepada Israel.”

Schanzer berkata walaupun ada percanggahan ketara antara pendekatan Jordan dan AS terhadap konflik di Timur Tengah, “orang Jordan masih menaruh harapan kepada Amerika Syarikat yang kuat.”

Beliau berkata fakta bahawa “AS tidak mendesak Jordan ke arah sikap lebih sederhana terhadap Israel mencerminkan ketiadaan kepimpinan Amerika Syarikat.”

“Kami perlu mengekalkan sekutu terkuat kami di rantau ini lebih bersatu,” kata Schanzer. “Mereka mungkin bukan kawan karib, tetapi mereka perlu bersama-sama atau berpecah. … Inilah mesej kami.”

Panggilan dan e-mel kepada jurucakap Jordan di kedutaan negara di Washington, D.C. untuk ulasan tidak mendapat balasan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.