Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dikecam kerana senyap mengenai rogol, mutilasi dan pembunuhan wanita Israel oleh Hamas, kata pengkritik

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Kumpulan dan pegawai di Israel yang telah bekerja tanpa henti selama enam minggu terakhir untuk mendokumentasikan kes-kes rogol dan kekejaman berdasarkan jantina yang dilakukan oleh pengganas Hamas semasa serangan kejam dan besar-besaran mereka di Israel pada 7 Oktober, mengatakan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengabaikannya.

Mereka juga telah berkongsi kebanyakan bukti ini, sebahagian daripadanya sangat grafik dan mengerikan serta sangat peribadi, dengan PBB dan kumpulan yang melindungi dan memberdayakan wanita.

Jawapan: Kekosongan.

“Kami telah menghantar surat dan berkongsi dokumentasi grafik,” kata Sarah Weiss Maudi, seorang diplomat kanan dan penasihat undang-undang di Israel kepada Digital. “Kekosongan mereka begitu membisukan sehingga menjijikkan.”

Weiss Maudi, yang pada tahun lalu menjadi wakil Israel pertama untuk berkhidmat sebagai penasihat kanan kepada presiden Sesi Umum PBB ke-77 di katakan bahawa badan-badan PBB, terutamanya Wanita PBB, yang mandat khususnya adalah untuk memperjuangkan hak wanita tanpa mengira bangsa atau etnik, secara mudah menolak untuk mengakui bahawa kekejaman dilakukan terhadap wanita Israel – dan gadis-gadis muda – walaupun kebanyakannya difilemkan oleh Hamas sendiri, dan pengganas Palestin lain dari Gaza.

Lebih daripada 1,200 orang terbunuh dalam serangan keganasan besar-besaran itu, yang berlaku di lebih daripada 20 komuniti Israel, pangkalan tentera, dan festival muzik besar. Seramai 240 individu lagi, termasuk wanita dan kanak-kanak kecil, diculik kembali ke Gaza. Walaupun tiada mangsa jenayah seksual yang telah muncul secara terus – terutamanya kerana mereka dibunuh, diculik, atau masih terguncang dari trauma, polis Israel mengatakan minggu lepas bahawa ia telah mengumpul beberapa 60,000 video, termasuk rakaman dari pengganas, mangsa, penyelamat pertama, dan CCTV, menunjukkan jenayah kejam ini. Beberapa kesaksian saksi mata mengenai rogol beramai-ramai dan tindakan seksual lain juga telah didokumenkan, kata polis.

“Apa yang saya tidak faham ialah bahawa kami telah memberikan bukti yang sangat grafik dan deskriptif mengenai rogol, termasuk rogol beramai-ramai dan sisa air mani pada gadis-gadis muda, ia tidak cukup baik untuk,” kata Weiss Maudi. “Tetapi data yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Hamas diterima dan dikutip tanpa sebarang pengesahan langsung.”

Di laman web Wanita PBB, rujukan tunggal kepada Israel sejak pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober menangani “impak memusnahkan krisis di Gaza terhadap wanita dan gadis-gadis,” di mana anggaran Kementerian Kesihatan Hamas bahawa lebih daripada 11,200 orang terbunuh, di mana sebahagian 4,506 adalah kanak-kanak dan 3,027 wanita.

Wanita PBB juga merinci lawatan dua hari ke Mesir oleh pengarah eksekutifnya, Sima Bahous, di mana beliau memanggil untuk “akses kemanusiaan segera dan tidak terhalang,” ke Gaza.

“Sesetengah daripada mereka menafikan kerana mereka fikir orang Israel membuat pembohongan,” kata Weiss Maudi. “Yang lain hanya dapat melihat peristiwa-peristiwa ini dalam konteks ‘pemerintahan’ dan mereka berkata ‘Ini malang tetapi apa yang anda harapkan akan berlaku?'”

Semasa merujuk serangan pada 7 Oktober di mesyuarat Majlis Keselamatan PBB pada 24 Oktober, Setiausaha Agung Antonio Guterres berkata: “Ia penting juga untuk mengakui bahawa serangan itu tidak berlaku dalam vakum.” Selepas kekecohan dan panggilan untuk peletakan jawatannya, beliau membantah kepada media bahawa komen-komennya telah “diputarbelitkan”.

“Saya fikir ramai yang percaya wanita Israel itu layak menerimanya kerana mereka dilihat sebagai wanita berkeistimewaan yang hidup baik di selatan Israel, manakala tentera Israel meratakan Gaza,” kata Weiss Maudi, menambah bahawa banyak pegawai antarabangsa tinggi enggan meluahkan tenaga mereka kepada mangsa wanita Israel kerana mereka percaya “lobi Yahudi” menyokong mereka dan juga “mengapa mereka akan menceritakan kisah beberapa rogol apabila mereka mahu melihat gambaran besar apa yang sedang berlaku sekarang di Gaza?”

Anne Bayefsky, pengarah Institut Hak Asasi Manusia dan Touro yang telah mengikuti Wanita PBB dengan teliti, berkata ia lebih daripada itu, bagaimanapun.

“Hakikatnya ialah bahawa Wanita PBB adalah badan hak asasi manusia palsu, di mana wanita dan gadis Yahudi tidak dihitungkan,” katanya, menambah bahawa organisasi itu “begitu terpesong sehingga ia menyalahkan Israel atas keganasan lelaki Palestin terhadap wanita Palestin, dengan mendakwa bahawa ‘diskriminasi jantina struktural… di Palestin’ bermakna perang ‘meningkatkan risiko wanita terhadap keganasan berdasarkan jantina dan ketidakselamatan makanan.'”

Bayevsky menambah bahawa pegawai-pegawai PBB, termasuk penyiasat khas untuk wilayah Palestin, Francesca Albanese, tidak sahaja mengabaikan bahawa rogol dan dilakukan terhadap wanita Yahudi dan Israel pada 7 Oktober, tetapi bahkan secara aktif mempersoalkan sama ada tindakan sedemikian berlaku.

“Wanita PBB telah menyebarkan fitnah darah, termasuk watak iblis Israel, yang mana mereka mendakwa bertanggungjawab atas impak perang yang memusnahkan terhadap wanita dan gadis-gadis Palestin, termasuk wanita hamil Palestin,” katanya. “Tetapi mengenai isu seorang wanita Israel hamil yang perutnya dibelah terbuka dan janinnya ditikam sampai mati, atau wanita hamil yang dipercayai telah melahirkan dalam tawanan Hamas, mereka sunyi.”

Dr. Cochav Elkayam-Levy, pengerusi Suruhanjaya Awam Israel baru ditubuhkan mengenai Jenayah Oktober 7 oleh Hamas Terhadap Wanita, berkata tindak balas organisasi hak wanita antarabangsa “sangat mengejutkan dan rasanya seperti pengkhianatan.”

“Sebaliknya daripada menjaga diri kami sendiri dan memberi tumpuan untuk membantu mangsa dan mangsa kami, kami sibuk berjuang menentang tindak balas ini dan cuba membuktikan bahawa terdapat banyak kes rogol atau wanita dibunuh, mayat mereka dicacatkan, dengan cara paling mengerikan,” katanya, menambahkan, “Keganasan berdasarkan jantina adalah lebih daripada hanya keganasan seksual.”

Elkayam-Levy, juga pakar undang-undang di Universiti Ibrani Jerusalem, memberitahu Digital, “Kami telah berjuang selama berminggu-minggu untuk mendapat sebarang pengakuan. Bukan sahaja mereka tidak menangani atau mengutuk apa yang berlaku, tetapi mereka kini meminta kami untuk memberikan lebih bukti untuk dakwaan.”

Beliau menceritakan bagaimana Konvensyen untuk Menghapuskan Semua Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita (CEDAW), cawangan Wanita PBB yang diberi tugas untuk “menghapuskan diskriminasi terhadap wanita dan gadis-gadis dalam semua bidang,” meminta beliau membuktikan kepada jawatankuasa bahawa kekejaman sedemikian berlaku.

“Tidak pernah dalam hidup saya saya membayangkan bahawa saya akan berdiri di hadapan jawatankuasa yang mulia ini untuk bercakap mengenai keganasan berdasarkan jantina dan jenayah terhadap kemanusiaan yang dilakukan terhadap wanita dan gadis-gadis Israel,” kata Elkayam-Levy kepada wakil CEDAW pada 30 Oktober, mengikut keterangan yang dikongsi dengan Digital.

Semasa beliau menggambarkan kepada mereka rakaman video dan gambar-gambar wanita yang dianiaya oleh pengganas Hamas, Elkayam-Levy berkata: “Saya berdoa agar tiada satu daripada anda, ahli-ahli jawatankuasa yang mulia, akan pernah melihat imej yang saya lihat.”

“Hamas mungkin kini menafikan jenayah peperangan ini, tetapi semasa serangan dan sebaik sahaja selepas itu Hamas dan pengganasnya melepaskan visual yang mengerikan mengenai jenayah kejamnya, termasuk tindakan kejam yang menjijikkan, rogol, penderaan dan gadis-gadis, sebagai trofi perang dan pembunuhan dengan cara yang paling tidak manusiawi mungkin,” katanya.

“Tetapi ia bukan sahaja Hamas yang menafikan jenayah menjijikkan ini – kami sebagai wanita Israel merasa kami semua menjadi subjek penafian antarabangsa yang kolektif. Bukti tidak dapat dinafikan. Tetapi, kami mendapati diri kami berjuang dalam pertempuran ganda: satu terhadap kekejaman ini dan satu lagi terhadap kesunyian global.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )