Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, hak asasi manusia, kumpulan media bergantung kepada jumlah kematian Hamas dalam ‘penipuan sistematik’: pakar

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Media outlet, organisasi hak asasi manusia dan terus bergantung dan melaporkan data korban kematian yang dikongsi oleh kementerian Hamas yang mentadbir Gaza, walaupun mereka mengakui bahawa angka-angka tersebut tidak lagi boleh dipercayai dan kini hanyalah “anggaran”, apabila serangan tentera Israel untuk memusnahkan kumpulan pengganas Islam itu selepas pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober menyebabkan krisis kemanusiaan yang kacau-bilau dan semakin teruk di wilayah tersebut.

Walau bagaimanapun, badan-badan antarabangsa seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB (OCHA), dan agensi pelarian PBB untuk pelarian Palestin iaitu UNRWA, serta banyak media arus perdana di seluruh dunia, terus mengekalkan bahawa data sensitif dan provokatif itu – yang dengan mudah boleh menjadi unsur lagi propaganda perang Hamas – boleh dan harus dianggap boleh dipercayai.

“Pemimpin Barat harus bimbang tentang kematian orang awam, tentu saja, tetapi mereka tidak mengambil kira dengan mencukupi bagaimana Hamas memanipulasi angka-angka dan menggunakan rakyatnya sebagai perisai manusia,” kata David Adesnik, felo kanan dan pengarah penyelidikan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi (FDD), kepada Digital.

Walau bagaimanapun, Richard Peeperkorn, wakil WHO di wilayah Palestin, berkata kepada Digital bahawa “dalam sebarang konflik, WHO bergantung kepada angka-angka dari Kementerian Kesihatan” dan bahawa mereka melakukan penilaian kebolehpercayaan sistem kesihatan setiap dua tahun.

Sistem kesihatan di wilayah Palestin, yang merangkumi Tebing Barat, Baitulmaqdis Timur dan Gaza, pernah mendapat skor tinggi pada masa lalu, Digital tidak menyediakan senarai terperinci dan disahkan mengenai yang mati dalam konflik kali ini pada minggu kedua atau ketiga, “dalam beberapa minggu yang lalu sistem pelaporan kematian dan korban jiwa menjadi mustahil,” katanya.

“Semua pelayan data di utara [Gaza] telah runtuh dan sejak masa itu mereka membuat anggaran [jumlah kematian],” kata Peeperkorn, memberikan penilaian sendiri bahawa jumlah kematian mungkin lebih tinggi dengan mayat terperangkap di bawah puing-puing bangunan yang musnah dalam pertempuran.

Sementara itu, dalam taklimat rasmi pada Selasa, Peeperkorn membaca dengan yakin jumlah terkini korban kematian dari Kementerian Kesihatan Hamas yang mentadbir, dengan menyatakan bahawa sehingga 11 Disember, sekurang-kurangnya 18,205 orang Palestin telah terbunuh sejak 7 Oktober. Kebanyakannya, tambahnya sambil mengutip angka Hamas, terdiri daripada wanita dan kanak-kanak.

Angka terkini sehingga 14 Disember ialah 18,787 orang Palestin terbunuh di Gaza.

Bagi kebanyakan badan antarabangsa dan media, bergantung kepada Hamas, sebuah organisasi pengganas antarabangsa yang dilatih dan dibiayai oleh Iran, semata-mata kerana tiada maklumat lain yang tersedia. Walaupun terdapat sesetengah pengakuan bahawa angka korban tidak disahkan secara bebas, angka-angka itu masih disiarkan di seluruh dunia di mana ia diulang semula dengan sedikit konteks atau penjelasan.

Sebagai contoh, “laporan harian” yang dikongsi oleh agensi PBB iaitu OCHA, menawarkan rincian terperinci di mana dan bila sekurang-kurangnya sesetengah orang terbunuh setiap hari di Gaza. Walau bagaimanapun, jadual laporan mereka menjadi kabur selepas sistem pengumpulan data Kementerian Kesihatan runtuh dan berhenti berfungsi semasa minggu pertama November apabila pasukan tentera Israel maju melalui Jalur Gaza. Laporan menyatakan bahawa sesetengah doktor di hospital utama Gaza iaitu Hospital al-Shifa, di mana jumlah kematian dicatat secara rasmi, telah ditangkap oleh Israel. Yang lain pula, laporan menyatakan, telah terbunuh atau hilang.

Selama sebahagian besar bulan lepas, OCHA beralih kepada petikan angka yang diberikan oleh “pejabat media” kumpulan pengganas itu, walaupun ia kembali mengutip angka dari Kementerian Kesihatan Gaza pada 1 Disember – hari gencatan senjata antara Israel dan Hamas runtuh tanpa penjelasan atau pembetulan. Laman webnya hanya dikemaskini untuk mencerminkan ini pada Isnin, berikutan soalan.

Juliette Touma, pengarah komunikasi untuk UNRWA, yang bertanggungjawab menyediakan bantuan ke Gaza tetapi pernah dikritik kerana membenarkan Hamas menjalankan operasi tentera dari premisnya, juga berkata bahawa ia menggunakan angka korban “tidak disahkan” Hamas antara maklumat yang digunakan.

“Satu-satunya angka korban yang kami gunakan adalah kakitangan UNRWA yang terbunuh,” kata Toume kepada Digital, menjelaskan bahawa seperti agensi-agensi dan kebanyakan media lain, ia melaporkan maklumat Hamas.

“Organisasi-organisasi ini tiada pilihan lain untuk bergantung,” kata seorang wartawan, yang pernah bekerja untuk sebuah media terkemuka di Gaza selama lebih satu dekad, kepada Digital. “PBB bergantung kepada Kementerian Kesihatan Gaza dan kementerian – dan dengan tak langsung Hamas – mempunyai semua mereka di tangan.”

Berbicara atas syarat anonim disebabkan sensitiviti perkara itu, wartawan itu berkata bahawa ini tidak selalu berlaku. Sebelum Hamas menguasai Gaza dalam satu , Pihak Berkuasa Palestin, yang merupakan badan pemerintah utama untuk kawasan separa autonomi di Tebing Barat, menguruskan Kementerian Kesihatan Gaza “ia melakukan perkara yang betul.”

“Lama-kelamaan, bagaimanapun, Hamas telah melihat faedah menyelewengkan atau mempromosikan angka-angka apabila ia sesuai, untuk menyokong tujuannya,” kata wartawan itu. “Dan kemudian ia bersikap seolah-olah terkejut jika sesiapa sahaja mempersoalkan integritinya.”

Wartawan itu menambah, “walaupun tiada bukti bahawa Hamas melebih-lebihkan jumlah kematian dalam konflik terdahulu, jumlah kematian merupakan berita menarik, dan semakin cepat angka kematian tinggi keluar ke media, semakin mungkin ia akan memimpin berita hari itu.”

“Hamas sangat berkesan dalam memperoleh angka kematian ‘wow’ yang tinggi kepada wartawan, yang melaporkannya tanpa soalan – ia mungkin betul, ia mungkin salah, kita hanya tidak tahu,” kata wartawan itu, menekankan kes terkini di Hospital al-Ahli di Gaza yang menimbulkan tajuk berita dan kemudian penarikan balik oleh sesetengah media.

“Ia pasti salah – hampir sepenuhnya dicipta – dan tetapi SEMUA media antarabangsa melaporkan angka kematian dari wartawan Gaza mereka tanpa mempersoalkannya,” kata wartawan itu. “Minatnya adalah untuk mendapatkan simpati, memimpin laporan berita dengan Israel sebagai penyerang dan Palestin sebagai mangsa dan membina kes propaganda.”

Seorang pegawai tentera Israel kanan, bercakap secara tanpa nama mengikut protokol tentera, berkata kepada Digital pada Selasa bahawa tentera sedang bekerja untuk mengesahkan secara bebas jumlah kematian di Gaza, tetapi dengan angka-angka besar sebegini, “mungkin akan mengambil masa yang lama bagi kami memahami ini.”

Pada masa lalu, tentera Israel menjalankan analisis data sendiri ke atas kematian, dengan kesimpulan bahawa walaupun jumlah keseluruhan yang dikatakan oleh Hamas tidak sepenuhnya dipertingkat, kumpulan pengganas itu membuat sedikit perbezaan antara pengganas dan mangsa awam yang terbunuh.

Dalam perang 51 hari antara , contohnya, Hamas mendakwa bahawa 2,310, kebanyakannya orang awam, terbunuh. PBB melaporkan 2,251, dan tentera Israel mengira 2,125, tetapi sebanyak 44% daripada yang terbunuh adalah pejuang.

“Ini tiada apa bandingnya dengan konflik terdahulu,” kata pegawai tentera Israel itu, menggunakan contoh gempa bumi besar awal tahun ini di Turki, di mana jumlah kematian sukar untuk ditentukan kerana ramai yang mati terperangkap di bawah puing-puing.

“Saya tidak pasti bahkan dalam setahun akan datang, kami akan dapat memahami berapa orang yang terbunuh di tempat-tempat seperti Beit Hanoun atau Shati,” kata pegawai itu, merujuk kepada tapak pertempuran terkini di Gaza.

Walaupun tentera belum mengeluarkan sebarang anggaran rasmi berapa pengganas yang dipercayai dibunuh dalam pertempuran, Penasihat Keselamatan Negara Israel memberitahu saluran berita Israel akhir minggu lalu bahawa angka itu mungkin hampir 7,000. Jika tepat, ia boleh melemparkan soalan besar ke atas dakwaan Hamas bahawa 70% daripada yang terbunuh sejauh ini terdiri daripada wanita dan kanak-kanak.

“Hamas jelas cuba melebih-lebihkan jumlah kematian orang awam dalam konflik terdahulu, tetapi bukan semestinya jumlah keseluruhan kematian,” David Adesnik dari FDD menyatakan.

Beliau terus berkata, “Mempertingkatkan jumlah kematian orang awam adalah penting dalam strategi Hamas hari ini seperti dahulu,” katanya, sambil menambah, “Hamas mahu menghasilkan tekanan Barat ke atas Israel untuk menghentikan serangan balasannya, dan ia tahu dari pengalaman bahawa media Barat cenderung untuk menyajikan Israel sebagai terutamanya bertanggungjawab ke atas kehilangan nyawa, dan pemimpin Barat, termasuk banyak di Washington akan mengambil petunjuk dari media.”

“Dengan menghasilkan tekanan politik ke atas Israel, Hamas berharap untuk mencapai secara diplomasi apa yang tidak pernah dapat dicapai di medan pertempuran,” kata Adesnik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

“Media memilih untuk mengabaikan bukti manipulasi sistematik,” kata Adesnik terus. “Saya terkejut jika media, dalam keadaan lain, akan mempercayai data dari sebarang organisasi dengan rekod manipulasi sebegini, tetapi kematian dan penderitaan orang awam Gaza jelas kerangka naratif yang paling banyak wartawan terapkan kepada sebarang pertempuran antara Israel dan Hamas dan ini memberi PBB dan ot