Pertubuhan World Central Kitchen yang terkenal memberikan bantuan makanan dalam peperangan, membekalkan jutaan makanan kepada Gaza

(SeaPRwire) –   World Central Kitchen, diasasarkan oleh chef ternama José Andrés, menghentikan kerjanya di Jalur Gaza selepas serangan Israel yang disyaki membunuh tujuh pekerjanya, kebanyakannya warga asing.

Kumpulan itu, yang mengatakan akan membuat keputusan mengenai rancangan jangka panjang di rantau itu tidak lama lagi, telah membawa makanan yang sangat diperlukan kepada orang Gaza yang menghadapi kelaparan meluas dan merintis usaha terkini untuk menghantar bantuan melalui laut dari Cyprus.

Ketiadaannya, walaupun sementara, pasti akan memperdalam penderitaan wilayah yang dilanda perang itu apabila Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memberi amaran bahawa kebuluran kini tidak dapat dielakkan.

Berikut adalah pandangan mengenai kerja amal itu di Gaza dan apa yang bermakna tanpa kehadirannya.

Diasaskan pada tahun 2010, World Central Kitchen menyediakan makanan yang dimasak dengan segera kepada mereka yang memerlukan berikutan bencana alam seperti taufan atau gempa bumi, atau kepada mereka yang menghadapi konflik. Kumpulan itu juga telah menyediakan makanan kepada pendatang yang tiba di sempadan, serta kepada staf hospital yang bekerja tanpa henti semasa wabak coronavirus.

Kumpulan bantuan menghantar pasukan yang boleh memasak makanan yang menarik selera tempatan dalam jumlah besar dan cepat.

“Apabila anda bercakap tentang makanan dan air, orang tidak mahu penyelesaian seminggu lagi, sebulan lagi. Penyelesaian perlu sekarang,” Andrés dikutip berkata di laman web kumpulan itu.

World Central Kitchen telah bekerja di puluhan kawasan yang terjejas dan kini mempunyai pasukan di Haiti, menangani keperluan orang Ukraine yang dipaksa berpindah akibat pencerobohan Rusia, serta menyediakan makanan kepada mereka yang terjejas oleh peperangan di Gaza.

Pasukan dari amal itu telah menyebar ke seluruh rantau sejak militan Hamas menyerang selatan Israel pada 7 Oktober dan sepanjang peperangan yang ia lakukan. Ia telah memberi makan orang Israel yang dipaksa berpindah akibat serangan itu serta bekas tebusan, menurut laman webnya, dan orang di Lubnan yang terjejas oleh pertempuran dengan Israel. Tetapi kerjanya di Gaza merupakan yang paling menuntut.

Di Gaza, kumpulan itu mengatakan telah menyediakan lebih daripada 43 juta makanan kepada orang Palestin.

Kumpulan itu telah menubuhkan dua dapur utama, di bandar selatan Rafah dan bandar pusat Deir al-Balah. Ia memberi sokongan kepada 68 dapur komuniti di seluruh wilayah itu, menyediakan lebih daripada 170,000 makanan panas setiap hari. Kumpulan itu meningkatkan kerjanya semasa Ramadan, bulan suci di mana orang Islam biasanya berpuasa dari matahari terbit hingga terbenam dan kemudian makan makanan yang mewah, mengedarkan 92,000 kotak makanan atau kira-kira 4.7 juta makanan.

Kumpulan itu juga telah menyediakan makanan melalui penjatuhan udara dan telah memimpin dua penghantaran melalui laut membawa ratusan tan makanan untuk utara Gaza, di mana kecemasan makanan paling teruk.

Dalam temubual dengan Agensi Berita Associated Press bulan lalu, Andrés memberi kredit kepada penghantaran laut amal itu dengan mencetuskan Amerika Syarikat untuk mengisytiharkan bahawa ia akan membina dermaga terapung untuk bantuan yang dihantar ke Gaza melalui laut.

“Saya fikir ini telah menjadi pencapaian kami,” katanya.

Dengan World Central Kitchen menggantung kerjanya dengan serta-merta, puluhan ribu makanan setiap hari tidak akan dibahagikan.

Berikutan serangan maut itu, jurucakap kementerian luar negara Cyprus berkata kapal bantuan yang tiba di Gaza minggu ini akan kembali ke negara Mediterranean itu dengan beberapa 240 tan bantuan yang tidak dihantar. Kira-kira 100 tan sudah diturunkan, kata jurucakap itu.

Pertubuhan bantuan lain masih berada di tanah memberikan bantuan kepada orang Palestin, termasuk PBB. Tetapi kumpulan bantuan mengatakan bekalan tidak datang dengan cepat cukup dan sekali mereka memasuki Gaza, penghantaran terhalang oleh masalah logistik serta pertempuran yang berterusan. Israel menafikan terdapat kekurangan makanan di Gaza dan menyalahkan PBB dan kumpulan bantuan lain gagal meningkatkan penghantaran di dalam wilayah itu.

World Central Kitchen berada di barisan hadapan dua penghantaran laut yang tiba di Gaza sehingga kini. Belum jelas dalam kapasiti mana laluan laut akan diteruskan tanpa kumpulan itu, tetapi presiden Cyprus mengatakan pada Selasa bahawa lebih banyak bantuan boleh dihantar ke Gaza dari Cyprus “sebelum akhir bulan”, ketika Amerika Syarikat melengkapkan pembinaan dermaga terapung di lepas pantai wilayah Palestin itu.

Presiden Nikos Christodoulides berkata penghantaran bantuan dari Cyprus ke Gaza “akan diteruskan selagi keperluan kemanusiaan masih ada.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.