Pesanan Aid berbeza pemimpin Taliban Afghanistan menandakan ketegangan

(SeaPRwire) –   KARACHI, Pakistan (AP) — Pesanan daripada dua pemimpin Taliban yang berpengaruh minggu ini menunjukkan ketegangan antara golongan keras dan unsur yang lebih sederhana yang mahu membatalkan dasar-dasar yang lebih keras dan menarik sokongan luar yang lebih banyak, menurut pakar pada Khamis.

Pesanan untuk menandakan akhir Ramadan disampaikan oleh pemimpin tertinggi Hibatullah Akhundzada, yang mempertahankan penguatkuasaan undang-undang Islam dan mengutuk masyarakat antarabangsa kerana kritikannya, dan Menteri Dalam Negeri Sirajuddin Haqqani, yang menyeru Taliban untuk bersikap rendah hati dan mengelakkan tingkah laku yang membuatkan rakyat Afghanistan tidak gembira.

Taliban menguasai kuasa pada 2021 di tengah penarikan berantakan tentera AS dan pasukan antarabangsa selepas dua dekad peperangan. Dasar-dasar mereka, terutamanya larangan yang melibatkan wanita dan kanak-kanak perempuan, telah memicu kecaman meluas dan memperdalam isolasi antarabangsa mereka.

Pemimpin tertutup Akhundzada mengeluarkan dua pesanan untuk Hari Raya. Dalam pesanan bertulis pertama yang dikeluarkan pada Sabtu dalam tujuh bahasa termasuk Arab, Inggeris, Turkmen dan Uzbek, beliau bersikap kongkalikong dan pragmatik, dengan nasihat terukur untuk pegawai dalam pentadbiran yang dikawal Taliban.

Beliau mengeluarkan pesanan kedua dalam penampilan awam jarang berlaku pada Rabu di Masjid Eidgah di kubu Taliban di selatan Kandahar. Khutbah Hari Raya beliau, ucapan separuh jam dalam bahasa Pashto, lebih sesuai dengan gaya dan kandungan pesanan berapi-api beliau sebelum ini.

“Jika sesiapa mempunyai sebarang isu dengan kami, kami terbuka untuk menyelesaikannya, tetapi kami tidak akan berkompromi terhadap prinsip-prinsip kami atau Islam,” katanya. “Pada masa yang sama, kami tidak mengharapkan Islam dihina. Saya tidak akan mengambil langkah mundur daripada Syariah (undang-undang Islam). Mereka (masyarakat antarabangsa) membantahnya, mengatakan batu saksi awam dan pencacatan terhadap undang-undang dan hak asasi manusia mereka. Anda mengharapkan kami mengikut undang-undang anda sambil memaksanya ke atas kami.”

Akhundzada jarang kelihatan di khalayak ramai. Tiada gambar daripada ucapannya, dan wajahnya disembunyikan daripada beribu-ribu jemaah.

Haqqani mengeluarkan pesan Hari Rayanya pada Rabu dalam bahasa yang biasa digunakan di Afghanistan iaitu Dari dan Pashto. Beliau menyeru Taliban mengelakkan mencipta perpecahan antara rakyat dan pihak berkuasa. Dan, berbeza daripada Akhundzada, beliau merujuk kepada cabaran yang dihadapi negara.

“Kami tahu bahawa selepas hampir setengah abad masalah dan kesukaran, kami tidak boleh dengan mudah dan segera mengharapkan jenis kehidupan dan peluang yang kami inginkan, tetapi perkara pentingnya ialah sistem (Islamik) dan seluruh negara sedang bekerja untuk memenuhi harapan ini,” katanya.

Michael Kugelman, pengarah Institut Asia Selatan Wilson Center, berkata Haqqani, dengan cuba menunjukkan sisi yang lebih lembut, sedang mencari kepercayaan dan sokongan daripada orang ramai Afghanistan yang sedar tentang “bentuk kezaliman” pentadbiran Taliban. Tetapi bagi Akhundzada, khutbah Hari Raya adalah tentang menyatukan sokongan dan kesetiaan dalam lingkarannya.

Pesanan itu juga bertujuan untuk penonton global. Jaringan Haqqani mencari pelaburan dan bantuan daripada masyarakat antarabangsa, kata Kugelman.

“Menonjolkan sisi yang lebih lembut mungkin bertujuan untuk membuat pemberi dana potensi lebih selesa. Dengan emir (Akhundzada) ia tentang isyarat bahawa agenda sosial Taliban, terutamanya dasar-dasar kejamnya terhadap wanita, tidak boleh dinegosiasikan,” katanya.

Taliban telah melarang pendidikan wanita melebihi darjah enam, kebanyakan pekerjaan dan ruang awam seperti taman. Mereka telah melaksanakan hukuman badan dan hukuman awam, amalan yang dilihat semasa tempoh pertama pemerintahan mereka pada lewat 1990-an. Ekonomi kini mengalami kemerosotan dan rakyat Afghanistan mengalami kebuluran, kelaparan dan pengusiran besar-besaran.

Ahmed Rashid, wartawan dan penulis Pakistan yang telah menulis beberapa buku tentang Afghanistan dan Taliban, berkata dua pemimpin itu menghantar mesej kuat kepada orang beriman bahawa tidak ada yang berubah walaupun tekanan dari Barat.

“Jelas wujud perpecahan dalam Taliban tetapi mereka berpegang teguh,” kata Rashid. “Terdapat unsur-unsur sederhana yang mahu melihat pendidikan wanita, tetapi mereka tidak berada dalam kedudukan yang kuat jadi mereka menunggu masa.”

Beliau menggambarkan Akhundzada sebagai komunikator yang mahir yang menggunakan latihan masjidnya dengan baik. “Itulah cara beliau menubuhkan kuasanya. Tetapi beliau tidak menjawab soalan-soalan yang ditanya oleh masyarakat. Terdapat unsur-unsur masyarakat Afghanistan yang mahukan sesuatu yang lebih baik.”

Sebelum ini Haqqani telah bersuara menentang kepimpinan dan proses pengambilan keputusan Taliban, mendapat kecaman daripada jurucakap utama Zabihullah Mujahid.

Tetapi Haqqani tidak melanggar batas dalam pesan Hari Rayanya, menurut Rashid. “Beliau berada di pinggir tetapi beliau sangat popular. Asas sokongannya mendorong beliau ke hadapan.”

Pesanan berganda Taliban juga merupakan sebahagian daripada kempen mahir untuk menunjukkan mereka mempunyai pengaruh dan berat di rumah dan luar negara, katanya: “Mereka berkata, ‘Kami boleh menyebarkan mesej.’ Mereka telah berbuat demikian dengan bangga dan yakin.”

Tiada negara mengiktiraf Taliban sebagai kerajaan yang sah di Afghanistan. Tetapi beberapa pemain serantau penting, termasuk China, Iran dan Pakistan, mempunyai hubungan diplomatik formal dengan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.