Pesawat di rantau Baltik dilanda gangguan GPS, sesetengah pihak menyalahkan Rusia

(SeaPRwire) –   Pesawat terbang di kawasan Baltik melaporkan peningkatan misterius dalam bilangan isyarat Sistem Penentuan Kedudukan Global (GPS) yang hilang atau palsu dengan kebimbangan yang dikenakan bertanggungjawab.

Lebih daripada 1,600 pesawat, termasuk pesawat awam, mengalami gangguan – dikenali sebagai gangguan GPS – dalam kurang daripada dua hari awal minggu ini, mengikut akaun kecerdasan sumber terbuka yang secara kerap menjejak gangguan GPS.

Gangguan itu kelihatan berpusat di sekitar eksklaf Kaliningrad Rusia – kawasan tentera penting bagi Moscow. Ia terletak di antara ahli-ahli NATO Poland dan Lithuania dan berfungsi sebagai pangkalan untuk salah satu armada tentera laut utama Rusia. Gangguan GPS telah berlaku secara kerap sejak permulaan perang pada 2022.

Agensi Keselamatan Penerbangan EU (EASA) memberitahu Politico bahawa ia sedang menyiasat isu itu, tetapi setakat ini pihak berkuasa menyatakan bahawa masalah GPS tidak membahayakan penerbangan.

Kes gangguan yang dilaporkan oleh juruterbang “telah meningkat secara berterusan sejak Januari 2022,” Organisasi Keselamatan Penerbangan Eropah (Eurocontrol) memberitahu penerbitan itu. Agensi keselamatan perjalanan menerima laporan daripada juruterbang melalui sistem pelaporan insiden sukarela EVAIR.

Organisasi itu menyatakan ia menerima 985 gangguan GPS semasa Januari dan Februari tahun ini berbanding 1,371 untuk keseluruhan 2023.

Rusia difahamkan mempunyai sumber perang elektronik (EW) yang signifikan di Kaliningrad.

“Angkatan bersenjata Rusia mempunyai spektrum yang luas peralatan tentera yang ditujukan untuk gangguan GNSS, termasuk gangguan dan penipuan, pada jarak, tempoh dan ketumpatan yang berbeza,” kata seorang pegawai pertahanan Lithuania kepada Newsweek awal bulan ini.

Dana Goward, presiden Yayasan Navigasi dan Pemerhatian Berdaya Tahan AS, memberitahu Politico bahawa Rusia secara kerap menargetkan pesawat dengan teknologi itu.

“Ia merupakan ancaman sebenar. Terdapat satu contoh gangguan tidak sengaja yang diketahui hampir menyebabkan membentur gunung,” katanya, merujuk kepada kes yang dilaporkan oleh NASA pada 2019.

Pada pertengahan Mac, sebuah pesawat tentera membawa Menteri Pertahanan Britain Grant Shapps dilaporkan terkena gangguan GPS semasa dalam perjalanan pulang dari Poland, walaupun EASA belum dapat mengesahkan asal Rusia gangguan itu atau sama ada gangguan itu disengaja, lapor Politico.

Pada 2022 dan 2023, EASA memberi amaran tentang peningkatan laporan insiden gangguan GPS dan penipuan yang berlaku di kawasan berhampiran Rusia, termasuk di Finland, di sekitar Laut Hitam dan kawasan Laut Baltik, mengikut Wall Street Journal. Dalam satu buletin, EASA menyatakan juruterbang terpaksa mengalih arah pesawat atau menukar destinasi mereka di tengah-tengah penerbangan.

Pesawat masih boleh terbang dengan selamat tanpa GPS dan boleh beralih ke sumber lain apabila GPS tidak tepat, menurut pakar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.