Pesawat pejuang siluman F-35 hilang dalam ‘insiden penerbangan’

Insiden itu berlaku berhampiran Joint Base Charleston di Carolina Selatan

Sebuah pesawat pejuang F-35B Lightning II Kor Marin Amerika Syarikat Beaufort telah mengalami kecemasan penerbangan yang tidak diketahui, memaksa juruterbangnya melakukan ejeksi pada hari Ahad. Pihak berkuasa meminta orang ramai membantu mencari lokasi nahas itu.

Insiden itu berlaku di suatu tempat di utara pangkalan, dengan pihak berkuasa mengatakan juruterbang itu “terselamat” dari “F-35 yang terlibat dalam kemalangan petang ini.”

Operasi pencarian memberi tumpuan di sekitar Tasik Moultrie dan Tasik Marion, kata jurucakap hal ehwal awam Joint Base Charleston Jeremy Huggins pada hari Ahad.

“Jika sesiapa mempunyai sebarang maklumat yang boleh membantu mengesan F-35, anda diminta menelefon Pusat Operasi Pertahanan Pangkalan,” Joint Base Charleston menulis dalam siaran di X (dahulu Twitter), menambah bahawa mereka bekerjasama dengan Kor Marin dan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan untuk mencari F-35 yang terlibat dalam insiden itu.

Tahun lalu, pendaratan kecemasan F-35B di pangkalan di Texas menimbulkan kebimbangan keselamatan mengenai pesawat itu, mendorong penggantungan sesetengah pesawat untuk siasatan. Pasukan Pertahanan Israel (IDF) juga menggantung sementara F-35 mereka pada masa itu.

Dilantik oleh Washington dan pembuat senjata dan aeroangkasa Amerika Syarikat Lockheed Martin sebagai salah satu pesawat pejuang paling canggih yang pernah dibangunkan, projek F-35 telah menjadi satu yang mahal untuk pembayar cukai Amerika Syarikat, yang telah menanggung kos kelewatan, kerosakan dan limpahan kos yang panjang. Namun, sekutu Amerika, termasuk Kanada, Jerman dan Finland, semuanya berbaris untuk membeli pesawat itu.