Pesawat Rusia membawa ‘kargo radioaktif’ dipaksa kembali ke Moscow kerana kegagalan mekanikal: laporan

(SeaPRwire) –   Sebuah pesawat UTair yang berlepas dari Moscow dengan kargo radioaktif terpaksa kembali ke titik asalnya kerana kegagalan mekanikal dilaporkan.

Pesawat UTair – dilaporkan membawa hampir 42 paun kargo radioaktif – dijadualkan untuk terbang dari Lapangan Terbang Vnukovo di Moscow ke Khanty-Mansiysk.

Ia terpaksa melakukan pendaratan kecemasan semula di Lapangan Terbang Vnukovo selepas hanya 40 minit di udara.

Pendaratan kecemasan diperlukan selepas berlaku kegagalan sistem pendaratan, menurut media Rusia Baza.

Pesawat itu dilaporkan membawa 104 penumpang dan 5 anak kapal selain kargonya.

Penumpang dilaporkan dipindahkan ke penerbangan alternatif ke Khanty-Mansiysk pada hari yang sama.

Sanksi antarabangsa berada di tempat untuk jualan bahagian pesawat dan penyelenggaraan kerana konfliknya yang berterusan di Ukraine.

Kekurangan sumber telah menyebabkan pelbagai masalah dengan pesawat komersial termasuk kebakaran enjin dan kegagalan sistem.

Pesawat komersial Rusia telah melaporkan sekurang-kurangnya 180 gangguan teknikal yang memerlukan pendaratan kecemasan tahun ini, menurut laporan dari Newsweek.

Ia menandakan peningkatan menakjubkan daripada hanya 61 insiden serupa pada 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.