Pesawat tempur Turki serang kedudukan militan Kurdi di Iraq selepas serangan membunuh askar, mencederakan 4

(SeaPRwire) –   ANKARA, Turki (AP) – Turki melakukan pusingan baru serangan udara menargetkan di negara jiran Iraq pada Selasa, kementerian pertahanan negara itu berkata, beberapa jam selepas seorang askar Turki terbunuh dan empat yang lain cedera dalam serangan di rantau itu.

Turki sering melancarkan serangan terhadap sasaran di Iraq dan Iraq yang dipercayai berkaitan dengan Parti Pekerja Kurdistan, atau PKK, kumpulan pemisah Kurdish haram yang telah melancarkan pemberontakan terhadap Turki sejak 1980-an.

Pada Selasa, pesawat peperangan Turki menyerang kedudukan disyaki PKK di kawasan Metina, Zap, Hakurk, Gara dan Qandil di rantau Kurdistan separa autonomi utara Iraq, menurut kenyataan kementerian itu. Pesawat dilaporkan memusnahkan 27 sasaran PKK, termasuk gua, bunker, dan perlindungan. Tiada komen segera dari PKK.

“Kami tidak meninggalkan darah sebarang martir kami di atas tanah,” kata kementerian itu, mencadangkan bahawa serangan udara adalah membalas serangan yang membunuh askar Turki dan mencederakan empat yang lain.

Minggu lepas, Menteri Luar Turki Hakan Fidan mengadakan perjumpaan peringkat tinggi dengan rakan sejawatannya Fuad Hussein dan pegawai Iraq yang lain untuk membincangkan kehadiran PKK di Iraq dan langkah-langkah yang akan diambil terhadap pertubuhan itu.

Kenyataan bersama yang dikeluarkan oleh kedua-dua negara berkata kedua-dua pihak telah “menekankan bahawa pertubuhan PKK mewakili ancaman keselamatan kepada kedua-dua Turki dan Iraq” dan bahawa kehadirannya di Iraq “mewakili pelanggaran perlembagaan Iraq.”

PKK tidak ditetapkan sebagai pertubuhan pengganas di Iraq, tetapi diharamkan daripada melancarkan operasi terhadap Turki dari wilayah Iraq. Ia walau bagaimanapun mempunyai kedudukan di rantau Kurdistan separa autonomi utara Iraq, di mana kerajaan pusat Iraq tidak mempunyai banyak pengaruh.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan, yang dijangka melawat Iraq bulan depan, telah berkata bahawa negaranya berazam untuk mengakhir kehadiran PKK di Iraq musim panas ini, menunjukkan kemungkinan operasi tentera besar-besaran ke rantau itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.