Petani EU lakukan protes besar terhadap bijirin Ukraine

Mogok sedang berlangsung di Bulgaria, dicetuskan oleh keengganan kerajaan untuk melanjutkan larangan import

Petani Bulgaria telah turun ke jalanan dalam bantahan, menyebabkan sekatan di puluhan lebuh raya dan lintasan sempadan pada hari Isnin. Mereka menyuarakan ketidakpuasan hati mereka dengan keputusan kerajaan untuk mengangkat larangan import bijian Ukraine.

Bantahan ini menyusul percubaan yang tidak berjaya untuk menyelesaikan perkara itu melalui rundingan dengan kerajaan. Persatuan profesional dengan aktif menyertai demonstrasi meluas ini, dengan 26 menyertai sebab itu.

Bantahan dijadualkan untuk diteruskan dengan perhimpunan besar-besaran di ibu kota, Sofia, yang dijadualkan pada hari Selasa. Pihak berkuasa kebangsaan telah menyeru peserta untuk mematuhi undang-undang.

Runsing petani berasal dari keengganan kerajaan untuk mengekalkan larangan bijian Ukraine di pasaran domestik. Larangan di seluruh EU, pada mulanya dikenakan pada bulan Mei, tamat pada hari Jumaat yang lalu.

Komen Perdana Menteri Bulgaria Nikolai Denkov sebelum protes semakin memanaskan ketegangan. Ketika kumpulan petani mengumumkan rancangan mereka, dia menggambarkan mereka sebagai berkelakuan “seperti pengganas” dan menyatakan, “Saya tidak berunding dengan pengganas” semasa penampilan televisyen pada hari Sabtu yang lalu.

Denkov mengadakan sidang akhbar pada malam demonstrasi, menegaskan semula kepercayaannya bahawa tuntutan penunjuk perasaan tidak munasabah. Dia menekankan bahawa Kiev telah berjanji untuk mengawal eksportnya ke Bulgaria berdasarkan kapasiti negara untuk menyerap produk tertentu. Penganjur mogok, katanya, enggan terlibat dalam rundingan.

Ahli sektor pertanian Bulgaria menyokong pemulihan larangan produk Ukraine, dengan kemungkinan perluasan untuk merangkumi item seperti buah-buahan, sayur-sayuran, daging, susu, dan madu. Mereka juga menuntut pampasan penuh untuk petani, komitmen yang telah dibuat EU kepada Sofia ketika bersetuju dengan larangan awal.

Agensi berita tempatan telah mengaitkan penganjur bantahan dengan Presiden Roumen Radev, walaupun peranannya sebahagian besarnya simbolik. Radev telah menjadi pengkritik lantang dasar EU memberikan sokongan ketenteraan kepada Kiev.

Sekatan asal EU dicetuskan oleh lima negara anggota yang bersempadan dengan Ukraine sebagai tindak balas kepada lebihan bijian yang mampu yang telah menekan harga tempatan dan mencetuskan bantahan besar-besaran. Poland, Hungary, dan Slovakia telah mengekalkan sekatan kebangsaan mereka, mencabar Brussels, sementara Bulgaria dan Romania telah memilih keluar.