Pihak berkuasa Afrika Selatan syak laku khianat selepas bot hangus ditemui terdampar tanpa kapten

(SeaPRwire) –   pihak berkuasa sedang mencari kapten bot charter yang hilang dan bimbang tentang kemungkinan perbuatan jahat selepas mereka menemui kapalnya terbakar dan ditinggalkan di pantai jiran Mozambique, tetapi tiada tanda daripada beliau atau lelaki yang tidak dikenali yang mengupahnya.

Institut Penyelamat Laut Kebangsaan meningkatkan amaran terhadap kapten John Matambu dan penumpangnya selepas mereka tidak kembali ke Teluk Sodwana di pantai timur laut Afrika Selatan pada petang Sabtu selepas mereka keluar awal pagi itu.

Bangkai terbakar bot laju Matambu, Magnum Too, ditemui oleh pesawat pencarian pada Ahad di kawasan Dobela, kira-kira 105 batu ke arah utara.

“Kedua-dua lelaki masih hilang dalam keadaan yang tidak diketahui,” kata Institut Penyelamat Laut Kebangsaan.

Sepupu Matambu memberitahu media tempatan bahawa silinder petrol dan kit perubatan ditemui berhampiran bot itu.

NSRI berkata beberapa keadaan “nampaknya menunjukkan bahawa mungkin terlibat.”

Lelaki yang mengupah Matambu untuk menaikinya pada bot 21 kaki itu kelihatan memberikan butiran hubungan palsu, kata jurucakap NSRI Craig Lambinon. Tempahan dibuat untuk seorang lelaki, isterinya dan seorang kanak-kanak, tetapi hanya lelaki itu yang menaiki bot itu, kata Lambinon.

“Harapan ialah ini semua telah menjadi kesalahfahaman, dan perbuatan jahat tidak terlibat, tetapi pada peringkat ini semua kemungkinan sedang diperiksa,” kata Lambinon kepada penyiar kebangsaan SABC. “Hakikat bahawa bot itu dijumpai merentasi sempadan memang kesukaran sekarang.”

NSRI menerima laporan bahawa bot itu dilihat pada pukul 10 malam Sabtu malam menuju ke perairan Mozambique, ia berkata, pemerhatian terakhir sebelum bangkainya yang terbakar ditemui keesokan harinya.

Agensi Kawalan Sempadan Laut Polis dan Unit Carian dan Penyelamat Polis juga terlibat dalam operasi mencari. Pihak berkuasa menggambarkan Matambu sebagai kapten bot yang terkenal, berpengalaman dan dihormati di Teluk Sodwana.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.