Pihak berkuasa Bulgaria rampas kokain bernilai $6.8 juta yang disembunyikan dalam penghantaran pisang dari Ecuador

(SeaPRwire) –   Pegawai kastam Bulgaria merampas sekitar 370 paun kokain dari kapal yang mengangkut pisang, jaksa berkata Selasa.

Jaksa Daerah Georgi Chinev berkata dadah itu disembunyikan dalam kontena buah di atas kapal kargo Madison 2, yang juga membuat berhenti di Malta. Beliau menilai kokain itu bernilai $6.8 juta.

Menurut ketua agensi kastam, Petya Bankova, ia merupakan yang terbesar di pelabuhan Burgas.

Beliau berkata dadah itu disimpan dalam 150 paket yang disembunyikan di sebalik dinding buatan kilang dalam salah satu kontena buah. Kapal itu meninggalkan pelabuhan selepas memunggah kargo, kata Bankova.

Siasatan telah dilancarkan terhadap penerima yang dirancang untuk kokain itu, yang boleh dihadapi hukuman penjara sehingga 20 tahun jika disabitkan dengan tuduhan pengedaran dadah.

Bulgaria, yang telah mengambil langkah-langkah dalam beberapa tahun ke belakangan terhadap pengedaran dadah, dianggap sebagai titik perantaraan untuk kokain dari Ecuador ke Eropah Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.