Pihak berkuasa Greek menyelamatkan 100 pendatang yang dijumpai di dalam sebuah kapal di luar tanah besar selatan

(SeaPRwire) –   ATHENS, Greece (AP) — pihak berkuasa pada Isnin menyelamatkan 100 pendatang haram yang dijumpai di atas kapal penyeludupan yang dalam kesusahan di luar pantai selatan tanah besar.

Lembaga penyelamat pantai berkata pendatang haram itu diambil dari kapal mereka oleh kapal tunda yang telah diarahkan ke kawasan itu dan dengan selamat dibawa ke kampung tenggara Monemvasia. Tiada kecederaan dilaporkan.

Kapal penyeludupan itu dikesan di luar Tanjung Maleas, di hujung tenggara wilayah Peloponnese, lembaga penyelamat pantai berkata.

Tiada butiran lanjut diketahui mengenai kewarganegaraan pendatang haram itu, jenis kapal yang mereka gunakan atau dari mana mereka berlayar.

Kawasan di mana insiden itu berlaku merupakan laluan yang digunakan oleh penyeludup untuk menghantar pendatang haram dalam perahu layar yang berkepadatan tinggi dari Turki ke Italy, mengelakkan perairan yang diawas ketat di kepulauan Aegean timur Yunani.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.