Pihak berkuasa wilayah kutuk penangguhan pilihan raya presiden Senegal

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa di Senegal harus mengadakan pilihan raya presiden pada bulan ini seperti yang dijadualkan dan bukannya menangguhkan selama 10 bulan, kata blok serantau Afrika Barat, Selasa, sebagai pejabat hak asasi manusia menyatakan kebimbangan mengenai keputusan luar biasa di salah satu demokrasi yang paling stabil di Afrika.

Presiden Macky Sall menangguhkan undian 25 Februari, menyebut pertikaian pilihan raya antara parlimen dan kehakiman mengenai sesetengah calon. Pemimpin pembangkang dan calon menolak keputusan itu, memanggilnya “kudeta”.

Beberapa ahli parlimen pembangkang diblokir daripada mengundi Isnin apabila parlimen menjadualkan semula pilihan raya pada Disember, mencetuskan kemarahan dan kecaman. Tempoh Sall di pejabat sepatutnya berakhir pada 2 April.

“Kami kecewa dengan negara saya,” kata Moustapha Kane, seorang guru di ibu negara Dakar, ketika ketegangan beberapa hari lalu kelihatan tenang. “Kami dahulu merupakan demokrasi yang hebat. Kini kami dalam bahaya menjadi bahan gelakan negara lain.”

Undian ini dikelilingi kontroversi selama berbulan-bulan, daripada pergaduhan maut yang menyebabkan Sall mengumumkan bahawa beliau tidak akan mencari penggal ketiga hingga kepada pengguguran dua pemimpin pembangkang oleh pihak berkuasa pilihan raya tertinggi.

Blok yang dikenali sebagai ECOWAS, yang telah berjuang untuk mengawal lonjakan rampasan kuasa di rantau ini, menggalakkan kelas politik “untuk mengambil langkah segera untuk memulihkan jadual pilihan raya mengikut peruntukan Perlembagaan Senegal.”

Pilihan raya presiden Senegal tidak pernah ditangguhkan. Perlembagaan memberi kuasa kepada Majlis Perlembagaan, pihak berkuasa pilihan raya tertinggi, untuk menjadual semula undian dalam keadaan tertentu termasuk “kematian, ketidakupayaan kekal atau penarikan diri” calon.

Speaker pejabat hak asasi manusia PBB Liz Throssell menyatakan kebimbangan mengenai situasi di Senegal dan menyatakan sebarang keputusan untuk menangguhkan pilihan raya harus “berdasarkan perundingan meluas.”

, yang mengetuai jawatankuasa hubungan luar senat, berkata penangguhan “meletakkan negara (Senegal) di jalan bahaya ke arah diktator, dan tidak boleh dibenarkan berdiri.”

Krisis ini datang pada masa blok Afrika Barat Barat sedang berjuang untuk mengekalkan ahlinya. Tiga negara yang mengalami rampasan kuasa minggu lalu menarik diri selepas menuduh blok itu memberikan “sanksi tidak manusiawi” berikutan rampasan kuasa tentera.

Blok itu perlu mengehadkan campur tangannya dalam politik negara ahlinya atau meluaskan peranan penyeliaannya, kata Oluwole Ojewale, seorang penganalisis rantau Afrika Barat dan Tengah Institut Kajian Keselamatan Afrika.

“ECOWAS tidak konsisten,” kata Ojewale. “Ia tidak boleh cepat mengutuk rampasan kuasa tentera dan mengancam campur tangan sementara mengabaikan tingkah laku politik yang tidak bertanggungjawab dalam konteks lain.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.