Poket-poket kehidupan kecil masih kekal di sekitar Laut Aral yang mengecut

(SeaPRwire) –   Pernikahan, tarian sekolah, festival muzik – di beberapa kawasan kecil sepanjang , terdapat tanda-tanda kehidupan.

Laut Aral hampir hilang, dan komuniti besar yang pernah disokongnya kini tidak wujud lagi.

Tetapi terdapat beberapa bandar dan kampung kecil yang masih tinggal. Sesetengah daripadanya hanya mempunyai 10 orang penduduk. Dan di sana, mereka mengatakan, masih ada sedikit kehidupan di luar laut.

Kafe baru, kedai pakaian dan kedai runcit menjual makanan import telah muncul. Papan iklan zaman Soviet yang dilukis tangan kini digantikan dengan papan logam berkilat bercat baru.

Kereta api berjalan sepanjang waktu, membawa penduduk pulang dan . Mereka menulis nama mereka di buku tetamu di muzium yang mempamerkan artifak Laut Aral.

Jalan-jalan mungkin kosong semasa hari panas cerah. Tetapi apabila matahari terbenam, mereka dipenuhi kanak-kanak bermain bola sepak, remaja membuat video untuk media sosial dan lelaki tua bermain kad. Muzik tekno dan lampu permainan karnival bersinar sepanjang malam semasa festival tempatan.

Pengingat tentang Laut Aral yang dahulu kuat masih tinggal. Jaring ikan dan pelampung lama berkarat di halaman belakang. Lorri-lorri rosak berkaca pecah menjadi tapak permainan buat kanak-kanak. Lukisan dinding berselimut pasir di bangunan menggambarkan nelayan, bot dan burung camar di laut.

Taufan debu kerap memaksa orang pulang ke rumah mereka. Tetapi apabila mereka berlalu, keluarga kembali ke .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.