Poland anggap pembunuhan petugas bantuan di Gaza sebagai satu pembunuhan, mahu siasatan lanjut

(SeaPRwire) –   WARSAW, Poland (AP) — kerajaan Poland pada Jumaat memanggil pembunuhan seorang pekerja bantuan Poland oleh serangan udara Israel di Gaza sebagai pembunuhan, dan menuntut sokongan Israel untuk siasatan Poland ke atas kes itu.

Timbal Menteri Luar Negeri Władysław Teofil Bartoszewski memberitahu ahli-ahli parlimen dalam parlimen bahawa kematian pada 1 April Damian Soból, 35, dan enam pekerja lain dari amal Poland yang mengedar makanan di adalah “mengejutkan dan membimbangkan.”

Poland mengharapkan “kerjasama penuh” Israel dalam siasatan yang dibuka oleh pendakwa Poland di bandar asal Soból Przemyśl di tenggara Poland, kata Bartoszewski. Para pendakwa “telah mengklasifikasikannya sebagai pembunuhan,” katanya.

Israel mengendalikan siasatan cepat dan mengambil tanggungjawab atas kematian, tetapi mengatakan serangan yang membunuh pekerja bantuan dan pemandu Palestin mereka adalah kesilapan tragis. Ia berkongsi hasil penemuan dengan negara yang kehilangan warganegara dalam serangan itu. Tentera Israel memecat dua pegawai dan mencela tiga orang lain, dengan mengatakan mereka melanggar peraturan operasi tentera.

Bartoszewski berkata bahawa pemberhentian dan tindakan disiplin adalah “tidak mencukupi,” dan menuntut kes itu didengar oleh mahkamah bebas di Israel.

Semasa perbahasan di parlimen Poland, banyak ahli parlimen berkata pembunuhan itu harus dianggap sebagai jenayah perang.

Bartoszewski berkata Poland bekerja dengan negara-negara lain yang warganegara mereka terbunuh dalam pengebom – Australia, Britain, Kanada dan Amerika Syarikat – untuk bersama-sama menekan bagi siasatan terperinci tentang bagaimana kereta yang ditandakan sebagai konvoi kemanusiaan boleh menjadi sasaran tembakan berulang oleh tentera Israel.

Dia menekankan bahawa semua peraturan pertahanan antarabangsa dilanggar oleh serangan itu.

Bartoszewski juga berkata bahawa Poland menuntut pampasan bagi keluarga Soból, yang mayatnya dibawa pulang ke Poland.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.