Poland melaksanakan peraturan baru terhadap kerja rumah, mencetuskan reaksi bercampur di kalangan pelajar dan ibu bapa

(SeaPRwire) –   Ola Kozak gembira. Budak perempuan berusia 11 tahun yang gemar muzik dan lukisan ini mengharapkan mempunyai lebih banyak masa bebas untuk hobinya selepas kerajaan Poland melaksanakan had ketat terhadap jumlah kerja rumah dalam darjah rendah.

“Saya gembira,” kata pelajar Darjah Lima yang tinggal di pinggir bandar Warsaw bersama ibu bapa dan adik-beradiknya yang lebih muda. Dinding berwarna ungu jamuannya diliputi lukisan-lukisannya, dan di atas mejanya terletak gambar yang dilukisnya menggambarkan Kurt Cobain dalam bingkai.

“Kebanyakan orang dalam kelasku pagi akan menyalin kerja dari orang yang telah mengerjakannya atau menyalin daripada internet. Jadi ia tidak bermakna,” katanya.

Kerajaan Perdana Menteri Donald Tusk melaksanakan larangan terhadap kerja rumah wajib pada bulan ini di tengah perbincangan meluas mengenai keperluan untuk memodenkan sistem pendidikan Poland, yang pengkritik kata memberi terlalu banyak penekanan kepada pembelajaran berulang kali dan kerja rumah, dan tidak cukup kepada pemikiran kritis dan kreativiti.

Di bawah dekri itu, guru tidak lagi dibenarkan memberi kerja rumah wajib kepada kanak-kanak dalam Darjah Satu hingga Tiga. Dalam Darjah Empat hingga Lapan, kerja rumah kini sukarela dan tidak diambil kira dalam penarafan.

Bukan semua orang menyukai perubahan ini – malah ibu bapa Ola juga berpecah belah.

“Jika ada sesuatu yang akan membuat pelajar lebih menikmati sekolah, maka ia mungkin akan baik bagi pelajar dan sekolah,” kata bapanya, Pawel Kozak.

Ibunya, Magda Kozak, agak meragui. “Saya tidak berpuas hati, kerana (kerja rumah) adalah cara untuk mengkukuhkan apa yang telah dipelajari,” katanya. “Ia membantu mengekalkan apa yang sebenarnya telah dipelajari oleh anak dan apa yang berlaku di sekolah.”

(Adik lelaki Ola, Julian darjah tiga, mengatakan beliau melihat kedua-dua sudut.)

Perdebatan mengenai jumlah kerja rumah yang sesuai adalah perkara biasa di seluruh dunia. Walaupun beberapa kajian menunjukkan tiada faedah besar kerja rumah untuk pembelajar muda, pakar lain mengatakan ia boleh membantu mereka belajar bagaimana membangunkan tabiat belajar dan konsep akademik.

Sistem pendidikan Poland telah menjalani beberapa pembaharuan yang kontroversi. Hampir setiap kerajaan baharu cuba membuat perubahan – sesuatu yang banyak guru dan ibu bapa kata meninggalkan mereka bingung dan tercetus.

Selama bertahun-tahun, guru telah melarikan diri daripada sistem disebabkan gaji rendah dan tekanan politik. Kerajaan semasa cuba meningkatkan gaji guru dan telah berjanji perubahan lain yang disokong guru.

Tetapi Sławomir Broniarz, ketua Kesatuan Guru Poland, berkata walaupun mengakui perlunya melegakan beban pelajar, peraturan kerja rumah baharu ini adalah satu kes lagi perubahan yang dilaksanakan dari atas tanpa perundingan yang mencukupi dengan pendidik.

“Secara umum, guru berfikir ini berlaku terlalu cepat, terlalu tergesa-gesa,” katanya.

Beliau mendakwa penghapusan kerja rumah boleh memperlebar jurang pendidikan antara kanak-kanak yang mempunyai sokongan kuat di rumah dan mereka dari keluarga miskin dengan sokongan dan jangkaan yang lebih rendah. Sebaliknya, beliau mendesak perubahan lebih meluas kepada keseluruhan kurikulum.

Peraturan kerja rumah mendapat momentum dalam pilihan raya parlimen tahun lepas, apabila seorang budak lelaki berusia 14 tahun, Maciek Matuszewski, berdiri di majlis kempen dan memberitahu Tusk di hadapan penonton seluruh negara bahawa kanak-kanak “tiada masa berehat.” Budak lelaki itu mengatakan hak mereka dilanggar dengan begitu banyak kerja rumah pada hujung minggu dan begitu banyak ujian pada hari Isnin.

Tusk kemudiannya menampilkan Matuszewski dalam video media sosial dan menjadikannya wajah perubahan tiba-tiba itu.

Menteri Pendidikan Barbara Nowacka berkata beliau dipengaruhi oleh kajian mengenai kesihatan mental kanak-kanak. Daripada pelbagai tekanan yang dihadapi kanak-kanak, katanya, “salah satu yang boleh diketepikan paling cepat adalah beban kerja rumah.”

Pasi Sahlberg, pendidik berpengaruh dari Finland dan penulis, berkata nilai kerja rumah bergantung kepada apa ia dan bagaimana ia berkaitan dengan pembelajaran keseluruhan. Keperluan kerja rumah boleh menjadi “sangat individu dan konteks.”

“Kita perlu percaya kepada guru untuk memutuskan apa yang terbaik untuk setiap anak,” kata Sahlberg dari Finland.

Di Korea Selatan, had kerja rumah telah ditetapkan untuk murid sekolah rendah pada tahun 2017 berikutan kebimbangan kanak-kanak tertekan terlalu banyak. Walau bagaimanapun, remaja di negara yang obses dengan pendidikan sering belajar lama ke dalam malam dan mendapat tuisyen untuk memenuhi keperluan ujian masuk sekolah dan universiti yang menuntut.

Di Amerika Syarikat, guru dan ibu bapa membuat keputusan sendiri berapa banyak kerja rumah yang perlu diberikan. Sesetengah sekolah rendah telah menghapuskan kerja rumah sama sekali untuk memberi kanak-kanak lebih masa bermain, menyertai aktiviti dan menghabiskan masa bersama keluarga.

Garis panduan yang diedarkan oleh kesatuan guru di Amerika Syarikat mengesyorkan kira-kira 10 minit kerja rumah untuk setiap darjah. Jadi, 10 minit untuk Darjah Satu, 20 minit untuk Darjah Dua dan seterusnya.

Wabak COVID-19 dan krisis kesihatan mental remaja telah memperkotak-katikkan perdebatan mengenai kerja rumah. Di Amerika Syarikat, penutupan sekolah yang dipanjangkan di sesetengah tempat disertai kemerosotan pembelajaran yang mendadak, yang sering ditangani dengan tuisyen dan campuran intervensi lain dibayar dengan wang bantuan wabak persekutuan.

Penting bagi kanak-kanak belajar bahawa mewujudkan sesuatu “biasanya memerlukan amalan, banyak amalan,” kata Sahlberg dari Finland. Sekiranya mengurangkan kerja rumah membawa kanak-kanak dan ibu bapa berfikir jangkaan kecemerlangan sekolah akan diturunkan, “perkara akan berlaku dengan salah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.