Poland ‘sedia’ untuk menjadi tuan rumah senjata nuklear anggota NATO lain untuk menentang Rusia, kata presiden

(SeaPRwire) –   menyatakan negara NATO akan bersedia menjadi tuan rumah senjata nuklear anggota tentera bersekutu lain untuk menangani Rusia selepas memindahkan senjata nuklearnya ke Belarus jiran.

Presiden Andrzej Duda membuat komen dalam temubual diterbitkan Isnin dalam tabloid Fakt.

Rusia “baru-baru ini memindahkan senjata nuklearnya ke Belarus,” kata Duda, merujuk kepada pengumuman pada Disember.

“Jika terdapat keputusan oleh sekutu kami untuk menggunakan senjata nuklear dalam perkongsian nuklear juga di wilayah kami untuk menguatkan keselamatan sayap timur NATO, kami bersedia,” kata Duda.

Beliau berkata Poland menyedari tanggungjawabnya dalam pakatan 32 negara yang termasuk Amerika Syarikat.

Perdana Menteri Donald Tusk, yang berkongsi pandangan Duda tentang keselamatan negara, kemudian memberitahu wartawan bahawa keselamatan dan keupayaan tentera adalah keutamaannya, tetapi beliau perlu membincangkan cadangan ini dengan Duda secara tergesa-gesa.

“Saya juga ingin sebarang inisiatif berpotensi dipersiapkan dengan baik oleh mereka yang bertanggungjawab untuknya dan (saya ingin) kita semua benar-benar positif bahawa kita mahu ini,” kata Tusk dalam respon yang agak berhati-hati.

“Idea ini benar-benar besar, saya katakan, dan sangat serius (dan) saya perlu mengetahui semua keadaan yang membawa presiden untuk membuat pengumuman ini,” katanya.

Duda sebelum ini berbual tentang keterbukaan Poland terhadap perkongsian nuklear dalam NATO, sebelum kerajaan Tusk berkuasa pada Disember.

Di Moscow, jurucakap Kremlin berkata sebarang penempatan senjata nuklear AS di Poland akan dihadapi dengan langkah-langkah yang perlu bagi keselamatan Rusia.

“Tentera akan tentu sahaja menganalisis situasi jika rancangan itu dilaksanakan, dan dalam sebarang kes akan melakukan segala-galanya yang perlu, (akan mengambil) semua tindakan balasan yang perlu untuk menjamin keselamatan kami,” kata Dmitry Peskov semasa sidang akhbar harian.

Tiga anggota NATO ialah kuasa nuklear: AS, Perancis dan United Kingdom.

Dalam program perkongsian, AS mempunyai kemudahan nuklear berdasarkan beberapa negara sekutu: Belgium, Jerman, Itali, Belanda dan Turki, untuk menggunakan dan menyimpan senjata.

Tujuh anggota pakatan mempunyai pesawat berkemampuan ganda yang boleh membawa bom konvensional atau kepala peledak nuklear dan tersedia untuk digunakan jika serangan sedemikian diperlukan.

Poland adalah penyokong teguh Ukraine jiran ketika menangani pencerobohan penuh skala Rusia, kini memasuki tahun ketiga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.