Polis Austria akan meningkatkan pemeriksaan sempadan selepas Jerman sahkan ganja

(SeaPRwire) –   Austria akan meningkatkan pemeriksaan polis berhampiran sempadannya selepas jiran negaranya Jerman menghalalkan pemilikan jumlah terhad kanabis untuk kegunaan rekreasi, kata menteri keselamatan negara itu Selasa.

Peraturan baru Jerman mula berkuatkuasa Isnin, menghalalkan pemilikan oleh orang dewasa sehingga 25 gram (hampir 1 unsi) kanabis untuk tujuan rekreasi dan membenarkan individu menanam sehingga tiga pokok untuk kegunaan peribadi mereka.

Bahagian kedua undang-undang, di mana warganegara Jerman berusia 18 tahun ke atas dibenarkan menyertai kelab penanaman kanabis bukan untung dari mana mereka boleh membeli kanabis, berkuatkuasa 1 Julai.

Negara-negara Eropah mempunyai landskap peraturan dan pendekatan yang berbeza terhadap kanabis, yang kekal haram untuk kegunaan rekreasi di kebanyakan tempat. Austria tidak bercadang mengikut langkah Jerman dan menyatakan komited untuk mencegah sebarang perdagangan lintas sempadan.

“Polis akan menjalankan pemeriksaan berintensiti, terutamanya di kawasan berhampiran sempadan, untuk mengeluarkan pemandu di bawah pengaruh dadah dari litar,” kata Menteri Dalam Negeri Gerhard Karner dalam kenyataan. “Ini berkaitan dengan perlindungan semua pengguna jalan.”

Kementeriannya berkata pegawai polis pakaian biasa dan pakar dari jabatan pengangkutan serantau dilatih untuk mengenal pasti gejala gangguan melalui dadah akan dikerahkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.