Polis Belgium tangkap dewasa, 3 kanak-kanak dalam plot rancang serang dewan konsert

(SeaPRwire) –   Polis di Belgium telah menangkap empat orang disyaki merancang serangan terhadap dewan konsert, pejabat pendakwa persekutuan mengumumkan Isnin.

Orang dewasa yang ditangkap telah didakwa dengan “penyertaan dalam aktiviti kumpulan pengganas” dengan tujuan melakukan serangan, pejabat itu berkata. Tiga individu bawah umur juga ditangkap.

“Menurut penemuan awal siasatan, ia kelihatan bahawa sebuah dewan konsert di Brussels telah ditetapkan secara khusus, dengan serangan dirancang dalam masa beberapa minggu akan datang,” pejabat itu berkata, tanpa butiran lanjut.

Belgium telah digoncangkan oleh serangan ekstrimisme dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Yang terbaru berlaku pada bulan Oktober apabila dua peminat bola sepak Sweden terbunuh di Brussels.

Sebuah juri tahun lalu mendapati enam orang bersalah atas pembunuhan pengganas untuk serangan ekstrimis di lapangan terbang dan stesen kereta api Brussels yang mengorbankan 32 nyawa dalam keganasan zaman damai paling teruk di Belgium pada 2016, sebahagian daripada gelombang serangan di Eropah berkaitan dengan IS.

Di kalangan mereka yang disabitkan atas peranan dalam rancangan pengeboman bunuh diri 2016 itu ialah Salah Abdeslam, yang sudahpun menjalani hukuman penjara seumur hidup tanpa kemungkinan pembebasan atas peranannya dalam serangan yang menimpa kedai kopi, tempat hiburan Bataclan dan stadium kebangsaan Perancis pada 2015.

Serangan Paris dan Brussels itu berkaitan dengan rangkaian IS yang sama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.