Polis Berlin larang perhimpunan pro-Palestin baharu tahun, amaran ‘banjir pengacau’

(SeaPRwire) –   Polis Berlin melarang perhimpunan pro-Palestin yang dirancang untuk malam Tahun Baru Sabtu, memberi amaran bahawa acara itu boleh menyebabkan jenayah.

Ketua Polis Berlin Barbara Slowik mengatakan pihak berkuasa bimbang beberapa kumpulan akan menyertai acara itu dan menggunakannya sebagai alasan untuk melakukan jenayah. Demonstrasi pro-Palestin, baik ganas mahupun aman, telah merebak di seluruh Barat beberapa bulan kebelakangan ini.

“Jenayah dijangka – di kawasan itu atau dari perhimpunan ini,” kata Slowik di radio Jerman.

“Situasi ini bersifat emosional. Kedatangan pengacau dijangka yang boleh menggunakan perjumpaan untuk melakukan jenayah. Tiada penganjur perjumpaan yang boleh mengawal perkembangan sedemikian. Itulah sebabnya polis melarang perhimpunan itu,” tambahnya.

Penganjur acara menjangka kumpulan hanya seramai 100 orang, tetapi pihak berkuasa mengatakan mereka percaya jumlah yang hadir jauh lebih ramai.

Langkah itu datang ketika mereka berteriak “Allahu Akbar” dan laungan lain semasa demonstrasi di tapak World Trade Center.

Walaupun “Allahu akbar” bermaksud “Allah Maha Besar” dalam bahasa Arab, ungkapan itu telah .

Demonstrasi Khamis itu di tapak di mana, 22 tahun lalu, pengganas Islam membunuh hampir 3,000 orang dalam serangan 11 September ke atas World Trade Center, Pentagon, dan Shanksville, Pennsylvania.

Kumpulan itu menutup pintu masuk ke bangunan World Trade Center sementara penunjuk perasaan lain berarak ke Dewan Bandaraya dan Zuccotti Park berhampiran Wall Street.

Demonstrasi itu adalah sebahagian daripada protes “Banjiri NYC untuk Palestin” dan salah satu daripada banyak protes yang telah diadakan di bandar dan seluruh negara sejak konflik bermula pada Oktober selepas serangan tidak diprovokasi Hamas terhadap negara itu.

Awal minggu lepas, penunjuk perasaan pro-Palestin membawa lukisan kelahiran Yesus yang berlumuran darah berhampiran Rockefeller Center, berteriak

‘ Brie Stimson menyumbang kepada laporan ini

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.