Polis British mengeluarkan 34 mayat dari rumah pengebumian di England; 2 ditahan atas tuduhan penipuan, menghalang pengebumian

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 30 mayat telah dikeluarkan dari rumah pengkebumian di Hull dan East Yorkshire, dan dua orang telah ditahan pada Ahad kerana didakwa menipu dan menghalang pengebumian yang sah, pihak polis Humberside mengumumkan.

Pengumuman itu datang selepas siasatan selama lima hari di tiga cawangan Legacy Funeral Directors di Hull dan East Yorkshire.

Ketua Penolong Komisioner Polis Thom McLoughlin berkata 34 mayat telah dihantar ke makmal mayat di Hull untuk menentukan identiti mereka.

Dua orang – lelaki berusia 46 tahun dan wanita berusia 23 tahun – telah ditahan atas dakwaan menghalang pengebumian yang sah dan layak, penipuan melalui palsu dan penipuan melalui penyalahgunaan kedudukan. Identiti mereka tidak didedahkan kepada umum.

Polis berkata 350 orang telah menghubungi mereka sejak Jumaat selepas mereka meminta keluarga yang kehilangan ahli keluarga untuk menghubungi mereka dengan kebimbangan.

“Sila yakin bahawa kakitangan saya dan pegawai saya bekerja siang dan malam untuk menangani pertanyaan tanpa sempadan yang dijana akibat insiden ini,” kata McLoughlin. “Keluarga yang terlibat terus menerima sokongan daripada pegawai penghubung keluarga pada apa yang kami faham adalah masa yang sangat menyedihkan bagi semua pihak yang terlibat.”

Laman web rumah pengkebumian itu menyatakan ia dijalankan secara keluarga dan berkembang selepas ditubuhkan pada tahun 2010. Kemas kini terakhir yang dimuat naik ke laman web adalah pada tahun 2021, ketika ia menyatakan bahawa perkhidmatan akan diteruskan walaupun ketidakpastian berkaitan wabak COVID-19. Perniagaan itu juga menyatakan dalam kemas kini ini bahawa ia merancang untuk membuka cawangan keempat.

“Sebagai pengurus pengebumian bebas, kami mampu mencipta perpisahan yang unik untuk orang yang dicintai, dengan lebih fleksibel dan kurang sekatan berbanding pesaing kami,” kata laman web itu. “Dengan pengalaman yang begitu luas, anda dan keluarga anda dijamin mendapat perkhidmatan dan penjagaan terbaik yang tersedia.”

Ini berlaku selepas beberapa kes di AS di mana pengendali rumah pengkebumian telah ditangkap selepas puluhan mayat dan sisa pembakaran ditemui di hartanah mereka.

Tahun lepas, hampir 200 mayat yang membusuk tersusun berselerak ditemui di rumah pengkebumian yang dilanda kutu dan larva di Colorado. Mereka yang dituduh menghadapi ratusan tuduhan, termasuk penyalahgunaan mayat. Peguam negara berkata beberapa ahli keluarga telah menerima abu palsu daripada sisa pembakaran ahli keluarga mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.