Polis Denmark menangkap beberapa individu disyaki merancang rancangan pengganas dalam tindakan berkoordinasi

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Denmark telah menangkap beberapa individu dalam tindakan berkoordinasi

beberapa orang pada Khamis didakwa berkaitan dengan plot “sangat serius” keganasan, menurut pegawai.

“Ini sangat serius,” kata Perdana Menteri Denmark Mette Frederiksen tentang usaha penentangan keganasan. “Ia menunjukkan keadaan kami di Denmark. Sayang sekali.”

Frederiksen bercakap kepada media tentang usaha polis di persidangan akhbar di Brussels, Belgium.

“Ia benar-benar ketika kedua-dua (agensi perisikan Denmark) berkata bahawa terdapat risiko tinggi di Denmark,” sambung Frederiksen.

Beliau menambah, “Ia tentu sahaja tidak dapat diterima berhubung Israel dan Gaza, bahawa ada seseorang yang mengambil konflik di tempat lain di dunia ke dalam masyarakat Denmark.”

Penangkapan telah dibuat di beberapa lokasi di seluruh negara tetapi butiran lanjut mengenai sifat serangan yang dirancang tidak diberikan.

Tahap penilaian ancaman keganasan Denmark telah dinaikkan ke empat – klasifikasi kedua tertinggi.

Polis Copenhagen dan perkhidmatan perisikan negara dijangka akan memberikan persidangan akhbar lebih lanjut pada hari itu.

Komisioner Hal Ehwal Dalam Negeri EU Ylva Johansson memberitahu wartawan di Paris, Perancis awal bulan ini bahawa Kesatuan Eropah menghadapi ancaman keganasan yang meningkat disebabkan oleh konflik berterusan antara Israel dan Hamas.

“Dengan peperangan antara Israel dan Hamas, dan polarisasi yang ia sebabkan dalam masyarakat kita, dengan musim cuti akan datang, terdapat risiko besar serangan keganasan di Kesatuan Eropah,” kata Johansson.

dilaporkan memberitahu televisyen TF1 pada 3 Disember bahawa negara itu “secara kekal di bawah ancaman keganasan Islamisme” selepas pendakwa mengenal pasti lelaki Perancis berusia 26 tahun dilahirkan kepada ibu bapa Iran dituduh mencabut nyawa pelancong Jerman dan mencederakan dua orang lain hanya beberapa langkah dari Menara Eiffel di Paris pada hujung minggu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.