Polis Ecuador Tangkap Bekas Naib Presiden di Kedutaan Mexico, Promos Putuskan Hubungan Diplomatik, Bising

(SeaPRwire) –   Presiden Mexico Andrés Manuel López Obrador pada petang Jumaat mengumumkan pemutusan hubungan diplomatik dengan Ecuador berikutan penangkapan bekas Naib Presiden Ecuador Jorge Glas.

Polis Ecuador lewat Jumaat memecah masuk pintu luar kedutaan Mexico di ibu negara Ecuador, Quito, untuk menangkap Glas, yang telah tinggal di sana sejak Disember.

Glas memohon perlindungan politik di kedutaan selepas dituduh atas tuduhan rasuah.

“Ini tidak mungkin. Ia tidak boleh. Ini gila,” kata Roberto Canseco, ketua bahagian konsular Mexico di Quito, kepada media tempatan sambil berdiri di luar kedutaan sebaik sahaja serbuan, menurut Associated Press. “Saya sangat bimbang kerana mereka boleh membunuhnya. Tiada asas untuk melakukan ini. Ini sepenuhnya di luar norma.”

Alicia Bárcena, setiausaha hal ehwal luar Mexico dalam platform sosial X pada Jumaat, memaparkan beberapa diplomat mengalami kecederaan semasa serbuan itu.

Bárcena berkata Mexico akan membawa kes ini ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague, Belanda, “untuk menuduh tanggungjawab Ecuador atas pelanggaran undang-undang antarabangsa.” Beliau juga menarik balik diplomat Mexico.

Menteri Luar Ecuador Gabriela Sommerfeld pada Sabtu memberitahu wartawan bahawa keputusan untuk memasuki kedutaan dibuat oleh Presiden Daniel Noboa selepas mempertimbangkan “risiko pelarian yang segera” Glas dan menepu semua kemungkinan dialog diplomatik dengan Mexico. Mexico memberi perlindungan kepada Glas beberapa jam sebelum serbuan. Sommerfeld berkata bahawa “ia tidak sah untuk memberi perlindungan kepada orang yang disabit atas kesalahan biasa dan oleh mahkamah yang berkompeten.”

Pihak berkuasa sedang menyiasat Glas atas dakwaan ketidakwajaran semasa pengurusannya terhadap usaha pembinaan semula berikutan gempa bumi kuat pada 2016 yang meragut ratusan nyawa.

Beliau disabit atas tuduhan rasuah dan kesalahan korupsi dalam kes-kes lain.

Pertubuhan Negara-Negara Amerika mengingatkan ahlinya, yang , tentang kewajipan untuk “tidak menggunakan norma undang-undang domestik untuk membenarkan ketidakpatuhan terhadap obligasi antarabangsa mereka.”

Kementerian Luar Negeri Sepanyol, dalam kenyataan Ahad, berkata, “Penyusupan secara paksa ke Kedutaan Mexico di Quito merupakan pelanggaran Konvensyen Vienna 1961 mengenai Hubungan Diplomatik. Kami menyeru supaya dihormati undang-undang antarabangsa dan harmoni antara Mexico dan Ecuador, negara saudara kepada Sepanyol dan ahli komuniti Ibero-Amerika.”

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Matthew Miller berkata, “Amerika Syarikat mengutuk sebarang pelanggaran Konvensyen Vienna mengenai Hubungan Diplomatik, dan mengambil sangat serius kewajipan negara tuan rumah di bawah undang-undang antarabangsa untuk menghormati ketaktersentuhan misi diplomatik.” Beliau menyeru kedua-dua negara menyelesaikan perbezaan mereka.

Presiden Honduras Xiomara Castro, menulis di X, menggambarkan serbuan itu sebagai “tindakan yang tidak dapat diterima bagi komuniti antarabangsa” dan “pelanggaran kedaulatan negara Mexico dan undang-undang antarabangsa” kerana “ia mengabaikan hak sejarah dan asasi untuk perlindungan.”

Pada Sabtu, Glas dibawa dari pejabat pendakwa raya di Quito ke bandar pelabuhan Guayaquil, di mana beliau akan kekal di bawah tahanan di penjara maksimum keselamatan. Orang ramai yang berkumpul di luar pejabat pendakwa raya telah berteriak “kekuatan” sebagai beliau meninggalkan konvoi polis dan kenderaan tentera.

Peguam Glas, Sonia Vera, memberitahu AP bahawa pegawai memecah masuk ke biliknya dan beliau memberontak apabila mereka cuba meletakkan tangannya di belakang. Beliau berkata pegawai itu kemudian “menumbuknya ke lantai, menendang kepala, tulang belakang, kaki, tangan,” dan apabila “tidak dapat berjalan, mereka menyeretnya keluar.”

Vera berkata pasukan pembelaan tidak dibenarkan bercakap dengan Glas semasa beliau berada di pejabat pendakwa raya, dan kini sedang bekerja untuk mengemukakan petisyen habeas corpus.

Kedutaan dianggap sebagai tanah asing dan “tidak boleh dicabul” di bawah perjanjian Vienna dan undang-undang negara tuan rumah agensi penguatkuasa undang-undang tidak dibenarkan memasuki tanpa keizinan dari duta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.