Polis India tahan puluhan penunjuk perasaan menuntut pembebasan ketua pembangkang

(SeaPRwire) –   menahan puluhan penunjuk perasaan pembangkang Selasa untuk menghentikan mereka daripada berarak ke kediaman Perdana Menteri Narendra Modi untuk menuntut pembebasan ketua dan pegawai tertinggi terpilih New Delhi yang ditahan minggu lepas dalam kes rasuah.

Hampir 300 penyokong Arvind Kejriwal berkumpul Parlimen untuk memulakan perarakan mereka. Polis, sesetengah dalam peralatan rusuhan, mengelilingi penunjuk perasaan dan menahan sesetengah.

“Hidup Panjang Kejriwal” penunjuk perasaan menjerit semasa ditarik dan dibungkus ke dalam bas dan dibawa pergi oleh polis. Mereka kemungkinan akan dibebaskan lebih awal hari itu.

“Ini adalah diktator. Jika seseorang itu baik untuk awam Delhi, mengapa menangkap orang seperti itu?” Rubina Parveen, seorang penunjuk perasaan, memberitahu Agensi Berita Antarabangsa. “Suara kami terkurung. Awam sangat marah … Jika pemimpin yang baik dihantar ke penjara, maka apa yang akan berlaku kepada orang awam biasa? katanya.

Pihak berkuasa sejak itu mengharamkan perhimpunan empat orang atau lebih di kawasan yang mengandungi hampir semua bangunan kerajaan utama.

Kejriwal, salah satu politikus paling berpengaruh negara ini sepanjang dekad terakhir dan saingan teratas Modi, ditangkap pada 21 Mac. Beliau dan Parti Aaam Admi atau Parti Orang Biasa, didakwa menerima 1 bilion rupee ($12 juta) sogokan daripada kontraktor arak hampir dua tahun lalu.

Parti itu menafikan tuduhan itu, mengatakan mereka diperbuat oleh agensi persekutuan, dikawal oleh kerajaan Modi.

AAP Kejriwal adalah sebahagian daripada pakatan lawan yang lebar yang dipanggil INDIA, penantang utama kepada Parti Bharatiya Janata Modi dalam pilihan raya akan datang.

Ratusan penyokong Kejriwal telah mengadakan protes sejak penangkapannya oleh Agensi Pelaksanaan, agensi persekutuan yang menyiasat kesalahan ekonomi.

Kejriwal diambil ke dalam tahanan selama tujuh hari berikutan perintah mahkamah Jumaat. Partinya mengatakan beliau akan terus menjadi ketua menteri Delhi kerana membawa kes ke mahkamah.

Agensi persekutuan menuduh Kejriwal sebagai “penggerak utama dan konspirator utama” dalam kes rasuah arak. Kejriwal menafikan tuduhan itu dan menuduh agensi “manipulasi agensi siasatan untuk tujuan politik”.

Memimpin kepada pilihan raya, bermula 19 April, parti pembangkang India menuduh kerajaan menyalahgunakan kuasanya untuk mengganggu dan melemahkan lawan politiknya, menunjuk kepada siri serbuan, penangkapan dan siasatan rasuah terhadap tokoh pembangkang utama.

Sementara itu, beberapa siasatan terhadap bekas pemimpin pembangkang yang kemudian melompat ke BJP telah ditinggalkan.

BJP menafikan menargetkan pembangkang dan mengatakan agensi penguatkuasaan undang-undang bertindak secara bebas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.