Polis Iraq dijatuhi hukuman mati kerana membunuh ahli analisis keselamatan dibebaskan

(SeaPRwire) –   Seorang anggota polis Iraq sebelum ini dijatuhi hukuman mati kerana membunuh seorang pakar keselamatan yang mengkritik kumpulan bersenjata berkuasa disokong Iran telah dibebaskan daripada penjara berikutan rayuan, pegawai-pegawai berkata Isnin.

Seorang pegawai risikan dengan Kementerian Dalam Negeri berkata Ahmed Hamdawi al-Kinani telah dibebaskan selepas kes itu dibuka semula dan mahkamah mengeluarkan pembebasan. Tidak jelas atas alasan apa beliau dibebaskan.

Keputusan mahkamah itu datang selepas kes itu dibuka semula Rabu lepas, dan al-Kinani dibebaskan Ahad, kata seorang pegawai dengan salah satu kumpulan bersenjata disokong Iran di Iraq.

Kedua-dua pegawai berbual di bawah syarat tanpa nama kerana tidak dibenarkan memberi maklumat kepada wartawan

Al-Kinani, dituduh membunuh pakar penyelidik dan keselamatan terkenal Hisham al-Hashimi, didapati bersalah pada dan dijatuhi hukuman mati oleh mahkamah jenayah Mei lalu, dilaporkan Majlis Kehakiman Agung Iraq. Kes itu kemudian dipindahkan ke mahkamah rayuan untuk kajian lanjut.

Al-Hashimi, 47, ditembak mati di luar rumahnya di Baghdad oleh penunggang motosikal bermuka helai Julai 2020, berikutan ancaman daripada kumpulan bersenjata disokong Iran. Beliau dalam perjalanan pulang selepas menjalankan temubual TV di mana beliau mengkritik serangan kumpulan bersenjata itu ke atas misi diplomatik.

Terkenal dengan kepakarannya mengenai kumpulan Negara Islam, al-Hashimi menasihati gabungan pimpinan Amerika Syarikat dan menjadi pengkritik keras kumpulan bersenjata selepas kekalahan Kumpulan Negara Islam pada Disember 2017. Beliau dilaporkan menerima ancaman berulang daripada kumpulan ini sebelum kematiannya.

Dalam video disiarkan media negara pada 2021, al-Kinani, yang berkata beliau seorang leftenan polis pertama, mengakui pembunuhan berikutan penangkapannya. Walaupun dua pegawai keselamatan, di bawah syarat tanpa nama, menghubungkannya dengan sebuah kumpulan bersenjata, mereka tidak mendedahkan namanya.

Kehakiman Iraq memutuskan Ogos lalu untuk membatalkan hukuman mati dan membuka siasatan semula. Kataib Hezbollah, salah satu kumpulan bersenjata paling berkuasa di Iraq, memuji mahkamah Iraq ketika itu dan berkata al-Kinani telah disalah tuduh.

End Impunity in Iraq, sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang mendokumenkan pelanggaran hak asasi manusia, berkata dalam kenyataan selepas berita pelepasan al-Kinani muncul bahawa keputusan itu menunjukkan kehakiman Iraq “dipolitikkan dan dikawal oleh kumpulan pengganas”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.