Polis menemui lebih 700 paun dadah dalam patung Transformers

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Thailand telah membuat penemuan mengejutkan apabila mereka membuka patung robot Transformer bersaiz asli dan mengeluarkan lebih daripada 700 paun dadah di dalamnya.

“Pada masa ini, kami sedang menghadapi masalah penyeludupan dadah dengan rangkaian jenayah lintas negara, menggunakan Thailand sebagai pangkalan untuk menyeludup dadah ke negara ketiga secara berterusan melalui penghantaran antarabangsa melalui udara atau laut,” kata Ketua Polis Lt. Jen. Phanurat Lhakbun kepada wartawan mengenai serbuan itu, yang berlaku pada 25 April.

Pihak berkuasa Australia mendapati sekitar dadah yang cuba disabot oleh seorang wanita tidak dikenali dalam sebuah mesin pemprosesan makanan pada 12 Mac, dan mereka mengikuti aktiviti wanita itu dalam minggu-minggu berikutnya, Viral Press melaporkan.

Katanya dia cuba menyeludup dadah lebih besar di dalam asas patung bersaiz asli watak-watak Transformers seperti Optimus Prime, Bumblebee dan Greenlight dan lain-lain. Katanya patung-patung itu sebenarnya untuk pameran filem di Taiwan, .

Wanita itu dikatakan membayar sekitar $4,800 kepada syarikat penghantaran untuk membantunya mengangkut patung-patung itu. Pihak berkuasa mengatakan dia telah menerima arahan daripada wanita tidak dikenali di Laos yang akan menerima dadah itu. Lembaga Dadah mendakwa dadah itu akan sebaliknya tiba di pasaran-pasaran menguntungkan di kawasan-kawasan berhampiran Australia, Taiwan, Malaysia dan Hong Kong, .

“ONCB mempunyai projek kerjasama dengan Pasukan Penyekatan Lapangan Terbang untuk menindas dan menghalang dadah di lapangan terbang dan Pasukan Penyekatan Pelabuhan Laut untuk menghalang import dadah ke bahagian dalam negara dan eksport ke negara ketiga,” kata Phanurat.

Pihak berkuasa Thai telah menghalang lebih empat tan metamfetamin kristal, dua tan ketamin dan lebih daripada 580 paun heroin dalam serbuan-serbuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.