Polis merampas basikal awam, menangkap pengedar dadah dalam kejaran jalan raya yang gila: video

(SeaPRwire) –   menunjukkan seorang pegawai polis mengambil alih basikal awam untuk mengesan dan menangkap pengedar dadah yang memiliki stok dadah disamarkan sebagai gula-gula.

“Insiden ini merupakan contoh polis lama di mana pegawai kami dan ahli masyarakat bekerjasama untuk menangkap lelaki yang tindakannya merupakan kesalahan terhadap masyarakat,” Inspektor Beth Warren, dari Northamptonshire Police, berkata mengenai rakaman dramatik itu, menurut SWNS News.

Kejadian itu berlaku pada 23 Ogos di Northampton, selepas polis menerima panggilan daripada ahli masyarakat bahawa lelaki, kemudian dikenali sebagai Sean Prosser, 28, telah menjalankan urusan dadah.

Konstabel Polis Lewis Marks bertindak pantas dan mengejar Prosser dari kenderaan polisnya, video itu menunjukkan.

Prosser dilihat menunggang basikal dan masuk ke Taman Beckets, memaksa pegawai itu keluar dari keretanya dan mengejar suspek dengan jalan kaki.

Marks kemudian nampak seorang awam menunggang basikal gunung dan meminta meminjamkannya.

“Bolehkah kita pinjam basikal anda? Bolehkah kita pinjam basikal anda? Terima kasih,” kata Marks dalam rakaman itu.

Video liar itu menunjukkan Marks mengejar basikal melalui taman dan jalan-jalan bandar sehingga dia menangkap Prosser, dan menangkap lelaki itu.

“Aduh! Kepalaku. Saya tidak berbuat apa-apa,” didengari Prosser berkata dalam rakaman ketika dua mereka bergelut di atas tanah.

Marks mengamankan lelaki itu dan berhubung melalui radio bahawa dia “menolak [Prosser] dari basikalnya”.

“Saya akan kembalikan basikal ini kepada pemiliknya. Saya hanya mengambilnya daripada ahli masyarakat,” tambahnya.

Video itu menunjukkan pegawai itu menunggang basikal kembali ke taman, di mana dia bertemu dengan pemilik basikal gunung itu dan mengucapkan terima kasih kerana meminjamkannya basikal gunung.

“Bro, saya dapat dia, saya tidak akan dapat dia tanpa bantuan anda,” katanya kepada lelaki itu sambil bersalaman.

Prosser ditahan dan didapati memiliki wang tunai besar, dan telefon mengandungi teks , menurut SWNS. Polis juga mendapati mainan Kinder egg yang mengandungi heroin dan kokain.

Dia dituduh dengan dua pertuduhan memiliki dengan niat menyediakan Dadah Jenis A, melarikan diri dari tahanan sah, memperoleh/menggunakan/memiliki harta jenayah, terlibat dalam penyediaan kokain dan terlibat dalam penyediaan heroin. Dia mengaku bersalah awal bulan ini dan dihukum, menurut SWNS.

“Tindakan cepat PC Marks memastikan Prosser ditangkap dengan segera dan saya juga ingin mengambil peluang untuk mengucapkan terima kasih kepada ahli masyarakat yang meminjamkan basikal kami,” tambah Inspektor Warren dari Northamptonshire Police mengenai tindakan pegawai itu, menurut SWNS.

“Menangani kesan dadah adalah keutamaan bagi Polis Northamptonshire dan saya harap kes ini menunjukkan betapa cepatnya kami bertindak terhadap maklumat masyarakat untuk menjadikan bandar kita tempat yang lebih baik untuk dihidupi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.