Polis Mexico kata lima mati selepas memakan bahan beracun dalam upacara ‘kuasa’ Santeria

(SeaPRwire) –   Lima orang telah meninggal dunia selepas minum racun dalam upacara ‘kuasa’ Santeria, kata polis negeri Oaxaca pada Rabu.

Iván García Alvarez, ketua polis negeri Oaxaca, berkata empat lelaki dan seorang wanita meninggal dunia selepas minum campuran bahan yang tidak dinyatakannya.

Beliau berkata mereka terlibat dalam Santeria, agama yang bermula di Cuba apabila hamba abdi Afrika menggabungkan kepercayaan roh Yoruba dengan tradisi .

García Alvarez berkata mangsa mencampur racun itu sendiri dan meminumnya “untuk memperoleh jenis kuasa tertentu.” Beliau berkata kematian di rumah di bandar Oaxaca sedang disiasat sebagai bunuh diri beramai-ramai.

García Alvarez berkata orang-orang itu terlibat dalam Santeria dan apabila mereka minum racun itu, “satu-satunya perkara yang berlaku ialah mereka meninggal dunia akibat keracunan.”

Mayat mereka dijumpai pada Sabtu di sebuah rumah di pinggir bandar Oaxaca tanpa tanda-tanda kecederaan luar.

Pendakwa berkata ketika itu bahawa ujian sedang dijalankan untuk mengenal pasti bahan yang dijumpai di rumah itu.

Pada masa lalu, ritual shamanik dan lain-lain di Mexico telah melibatkan bahan toksik atau halusinogen seperti Trumpet Syaitan, atau rumput jimson, dan racun katak Colorado River, tetapi tidak diketahui bahan apa yang terlibat dalam kematian terbaru di Oaxaca.

Walau bagaimanapun, Santeria pernah terlibat dalam kes-kes lain skulduggery di Mexico.

Pada 2018, seorang lelaki dari pinggir bandar Mexico City mengaku, dan mendakwa menjual tulang beberapa mangsa kepada pengamal Santeria. Suspek itu berkata beliau menjual tulang kepada seorang lelaki yang ditemuinya di stesen bas.

Sebahagian pengakuan lelaki itu mungkin perlu diambil dengan sebutir garam; awalnya beliau mengaku membunuh 20 wanita, tetapi hanya mampu memberikan butiran – nama dan gambaran mangsa – dalam 10 kes sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.