Polis Perancis mengeluarkan secara aman pelajar anti-Israel dari tapak universiti

(SeaPRwire) –   Polis Perancis pada hari Jumaat mengeluarkan secara aman berpuluh-puluh pelajar daripada sebuah bangunan di Institut Sains Politik Paris, yang dikenali sebagai Sciences Po, yang telah berkumpul menyokong Palestin, menggemakan kem dan solidariti yang serupa.

Pelajar melambai bendera Palestin dan menjerit slogan menyokong penduduk Gaza, kerana Israel terus menjalankan serangannya berikutan serangan pimpinan Hamas pada 7 Oktober yang meragut nyawa dan memicu perang Israel-Hamas.

Bangunan Sciences Po telah diduduki sejak malam Khamis. Pentadbiran universiti telah menutup bangunan utama dan memindahkan kelas secara dalam talian.

Pelajar anti-Israel merancang untuk mengadakan protes lebih awal hari Jumaat di hadapan monumen Pantheon, berhampiran Universiti Sorbonne yang elit, untuk menuntut berakhirnya serangan Israel di Gaza.

Pada Khamis, protes serupa telah berlangsung di beberapa universiti lain di seluruh negara, termasuk di Lille dan Lyon.

Pejabat Perdana Menteri berkata polis telah diminta mengeluarkan pelajar daripada 23 tapak pada Khamis “dan semuanya telah dikeluarkan dalam masa beberapa jam.”

Kehadiran polis akan dikekalkan berhampiran Sciences Po untuk mencegah sebarang penghalang lanjut, katanya dalam kenyataan.

Minggu lepas, ketegangan meletus berhampiran universiti elit itu, yang menghitung dan Perdana Menteri Gabriel Attal antara alumni terkenalnya. Demonstran pro-Palestin dan pro-Israel berhadapan antara satu sama lain dalam pertembungan di jalan di luar Sciences Po. Polis rusuhan melangkah masuk untuk memisahkan kumpulan.

Protes berakhir dengan aman apabila pelajar pro-Palestin bersetuju untuk meninggalkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.