Pope mengaku masalah kesihatan dan reaksi negatif, tetapi mengatakan beliau tidak akan pergi ke mana-mana dalam memoir baharu

(SeaPRwire) –   Paus Francis menyatakan bahawa beliau tidak mempunyai rancangan untuk meletak jawatan dan tidak mengalami masalah kesihatan yang memerlukan beliau berbuat demikian, menyatakan dalam memoir baru bahawa beliau masih mempunyai “banyak projek untuk dilaksanakan”.

Francis, 87, membuat komen dalam autobiografi, “Life: My Story Through History”, yang akan diterbitkan pada Selasa, ulang tahun ke-11 pelantikannya sebagai paus. Petikan meluas diterbitkan pada Khamis dalam akhbar harian Itali Corriere della Sera.

Dalam memoir itu, ditulis bersama wartawan Itali Fabio Marchese Ragona, kehidupannya dan persimpangan mereka dengan peristiwa dunia (Perang Dunia II, diktator tentera Argentina dan intrik Vatikan) dan bagaimana mereka bersama-sama menentukan keutamaan beliau sebagai paus.

Secara signifikan, beliau menangani spekulasi berulang mengenai , kritikan dari konservatif dan apa yang kedua-duanya mungkin bermakna untuk masa depan pontifikatnya. Persoalan sedemikian sentiasa mengelilingi kepausan tetapi prospek peletakan jawatan paus hanya menjadi realiti dengan peletakan jawatan bersejarah Paus Benedict XVI pada 2013.

Francis, yang pernah mengalami pengangkatan sebahagian paru-paru ketika muda, telah berjuang dengan bronkitis, flu dan sejuk secara berulang-ulang musim sejuk ini dan selama dua minggu yang lalu telah meminta bantuan untuk membaca kebanyakan ucapannya. Beliau pernah mengalami pengangkatan sebahagian usus besar pada 2021 dan dirawat di hospital dua kali tahun lepas, termasuk sekali untuk mengangkat sisa jaringan usus dari pembedahan terdahulu untuk menangani divertikulosis, atau benjolan dalam dinding ususnya.

Dalam memoirnya, beliau menekankan bahawa kepausan adalah pekerjaan seumur hidup tetapi bahawa “jika berlaku halangan fizikal yang serius”, beliau telah menulis surat peletakan jawatan yang disimpan di Sekretariat Negara.

“Tetapi ini adalah, saya ulangi, kemungkinan jauh, kerana saya benar-benar tidak mempunyai sebarang sebab yang serius cukup untuk membuat saya berfikir untuk meletak jawatan,” katanya. “Mungkin ada yang berharap suatu hari nanti, mungkin selepas menjalani rawatan di hospital, saya akan membuat pengumuman sedemikian, tetapi tiada risiko itu: Terima kasih kepada Tuhan, saya menikmati kesihatan yang baik, dan seperti yang saya katakan, masih banyak projek untuk dilaksanakan, semoga Tuhan mengizinkan.”

Francis mengakui bahawa pengkritik di dalam Vatican dan luar telah menuduh beliau memusnahkan kepausan dan telah cuba menghalang pembaharuan yang ditugaskan oleh kardinal untuk dilaksanakan berikutan pilihan beliau pada 2013.

“Ada keinginan kuat untuk menukar perkara, untuk meninggalkan sikap tertentu, yang sayangnya terbukti sukar untuk dimusnahkan,” katanya. “Tentu saja, sentiasa ada yang ingin meletakkan brek pada pembaharuan, yang mahu perkara sentiasa kekal seperti zaman paus raja.”

Dalam memoir itu, Francis menggandakan keputusan beliau baru-baru ini untuk membenarkan paderi Katolik memberkati pasangan sesama jantina dan menafikan bahawa kritikan yang meletus boleh memecahkan gereja. , serta beberapa uskup konservatif individu di seluruh dunia, telah menyatakan mereka tidak akan mengikuti arahan baru itu.

“Saya hanya mahu mengatakan bahawa Tuhan mencintai semua orang, terutamanya pendosa. Dan jika adik-adik uskup saya, mengikut pertimbangan mereka, memutuskan untuk tidak mengikuti laluan ini bukan bermakna ini adalah ruang pra-pemecahan, kerana doktrin gereja tidak dipersoalkan,” kata Francis.

Beliau mengesahkan semula sokongannya untuk persatuan sivil manakala menolak perkahwinan LGBT, dengan berkata “adalah betul bahawa orang-orang ini yang mengalami anugerah cinta harus mempunyai perlindungan undang-undang yang sama seperti orang lain.”

Beliau mengambil kira bahawa Yesus menghabiskan masa dengan orang yang hidup di pinggir masyarakat “dan itulah yang harus dilakukan gereja hari ini dengan ahli komuniti LGBTQ+”.

“Buat mereka merasa di rumah, terutamanya mereka yang telah dibaptiskan dan dalam segala aspek adalah di kalangan umat Allah,” katanya. “Dan mereka yang belum dibaptiskan dan ingin dibaptiskan, atau yang ingin menjadi bapa atau ibu baptis: sila diberi sambutan, tolong; biarkan mereka mengikuti laluan pemerhatian peribadi yang berhati-hati.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.