Presiden Argentina menghadapi mogok umum selama sehari kerana lawan cuba menghalang agenda ketatnya

(SeaPRwire) –   BUENOS AIRES, Argentina (AP) — Presiden libertarian Argentina menghadapi mogok umum selama sehari Rabu memprotes dekri beliau menargetkan kesatuan dan juga cadangan beliau untuk perubahan undang-undang ekonomi dan buruh, menunjukkan bahawa lawan beliau tidak membuang masa dalam cuba menghalang agenda penjimatan beliau.

Kesatuan terbesar, dikenali dengan akronim CGT, menganjurkan mogok dan disertai oleh kesatuan lain. Para pemogok berarak di ibu negara, Buenos Aires, dan bandar-bandar lain di seluruh negara, disertai oleh kumpulan-kumpulan sosial dan lawan politik, termasuk parti Peronist yang mendominasi politik kebangsaan selama dekad.

Sehingga kempen presiden beliau, , seorang ahli ekonomi, dikenali kebanyakannya untuk ucapan terang-terangan beliau menentang kasta politik, dan beliau memenangi kemenangan tahun lalu dengan margin yang besar dan memulakan jawatan lebih sebulan lalu. Seorang “anarko-kapitalis” yang mengisytiharkan, beliau berjanji pengurangan drastik belanjawan negara bertujuan menguatkan defisit belanjawan kerajaan yang menurut beliau menyebabkan inflasi yang sangat panas, yang menamatkan 2023 pada 211%.

Pada 20 Disember, Milei mengeluarkan dekri yang akan membatalkan atau mengubah beratus-ratus undang-undang sedia ada supaya mengehadkan kuasa kesatuan dan menyahatur ekonomi yang menampilkan campur tangan negara yang terkenal berat.

Sehingga petang awal, Milei belum memberi komen secara awam mengenai mogok, yang dijadualkan berakhir pada tengah malam. Ia kekal tidak jelas sama ada ia akan menjadi halangan kepada agenda beliau, atau tiada halangan langsung.

Walaupun orang mempunyai sebab-sebab yang sah untuk membantah — inflasi tiga angka dan penurunan mendadak peso Argentina — di belakang tabir, dorongan utama untuk mogok ialah usaha presiden untuk melemahkan kuasa kesatuan, menurut penganalisis Buenos Aires berdasarkan Sergio Berensztein.

“Bagi pemimpin kesatuan apa yang dipertaruhkan ialah benar-benar banyak. Jika mereka tidak membantah, kapasiti rundingan mereka akan jatuh dengan drastik dan pengaruh mereka dalam politik akan merosot,” kata Berensztein kepada Agensi Berita Antarabangsa (AP) dalam temu bual telefon. “Milei berasa cukup selesa menghadapi pemimpin-pemimpin ini. Beliau masih sangat popular; pemimpin kesatuan tidak popular.”

Mogok ini ialah mogok umum pertama Argentina dalam lebih empat tahun, dan juga mogok paling cepat pernah dianjurkan dalam tempoh jawatan presiden sejak kembalinya demokrasi pada 1983, menurut ulasan media tempatan Infobae.

“Kami akan kehilangan lebih banyak hak yang kami usahakan,” kata guru Karina Villagra kepada AP di sebuah plaza di hadapan Parlimen. “Kemilitanan seharusnya lebih kuat daripada sebelumnya.”

memenangi pusingan kedua pilihan raya dengan 56% undian, dan dalam ucapan pelantikannya memberitahu Argentina bahawa perkara akan menjadi lebih teruk sebelum membaik. Dua kaji selidik berasingan bulan ini menunjukkan beliau masih disokong lebih separuh responden walaupun inflasi yang semakin meningkat dan pengumuman pemotongan pekerjaan besar-besaran di syarikat-syarikat milik negara.

Menteri Keselamatan Patricia Bullrich pada Rabu menuduh penganjur mogok sebagai “mafia” yang berazam menghalang perubahan yang dipilih pengundi Argentina, mengatakan di platform X bahawa tindakan itu tidak akan menghalang kemajuan pentadbiran, Manakala jurucakap Milei, Manuel Adorni, berkata dalam sidang akhbar, “Satu tidak boleh berdialog dengan orang yang cuba menghentikan negara dan menunjukkan sisi antidemokratik.”

Dekri buruhnya akan mengehadkan hak mogok bagi pekerja perkhidmatan hospital, pendidikan dan pengangkutan yang penting, dan mewujudkan mekanisme baru pampasan untuk memudahkan pemecatan pekerja. Ia juga akan membolehkan pekerja membayar penyedia perkhidmatan kesihatan swasta secara terus, dan bukannya menyalurkan sumber itu melalui kesatuan, dan dengan itu mengeringkan sumber pendapatan yang signifikan bagi kesatuan.

Pentadbirannya memberi amaran beberapa hari lalu bahawa, seperti demonstrasi yang diadakan pada Disember, para perusuh akan dicegah terlibat dalam amalan tradisional menghalang jalan raya dan akan dikenakan tahanan.

Mogok bermula pada tengah hari, dan bank, stesen minyak, pentadbiran awam, pegawai kesihatan awam dan pengutipan sampah beroperasi dalam skop terhad. Lapangan terbang kekal dibuka, walaupun syarikat penerbangan milik negara Aerolineas Argentinas membatalkan 267 penerbangan dan menjadual semula yang lain, mengganggu rancangan perjalanan lebih 17,000 penumpang.

Pekerja pengangkutan awam dijadual mogok pada pukul 7 malam di Buenos Aires dan kawasan sekitarnya, tetapi dirancang beroperasi secara normal semasa waktu siang untuk memudahkan akses para perusuh ke dan dari plaza di hadapan Parlimen.

Menjelang petang Rabu, puluhan ribu perusuh telah melimpah ke plaza. Héctor Daer, setiausaha agung CGT, berkata kepada orang ramai dari atas pentas bahawa dekri Milei “memusnahkan hak individu pekerja, hak kolektif dan cuba menghapuskan kemungkinan tindakan kesatuan pada masa di mana kita mempunyai ketidaksamaan yang besar dalam masyarakat.”

Pablo Moyano, daripada kesatuan pemandu lori, berkata kepada mereka bahawa “jika mereka lulus langkah-langkah penyesuaian ini, kelaparan, maka pekerja, pesara dan orang paling rendah akan meletakkan beliau (Menteri Ekonomi Luis Caputo) di bahunya dan membuangnya ke sungai.”

Milei telah menyatakan bahawa kelulusan rancangan undang-undang omnibusnya akan mewujudkan asas untuk kestabilan ekonomi dan pertumbuhan, mengekang inflasi dan mengurangkan kemiskinan yang menghukum empat daripada sepuluh rakyat Argentina. Kandungan rang undang-undang sedang dibincangkan di Dewan Rendah Parlimen, dengan undian dijangka dalam hari-hari akan datang.

Berensztein, penganalisis, mengatakan beliau menjangkakan rang undang-undang itu akan diperhalus secara mendalam sebelum diluluskan dewan, kemudian bergerak ke Dewan Negara untuk pusingan perundingan lagi.

Benjamin Gedan, pengarah Program Amerika Latin di Pusat Wilson di Washington. mengatakan bahawa walaupun Milei bertindak seolah-olah beliau mempunyai mandat jelas, kebanyakan pengundinya menolak Peronisme dan bukannya memberi sokongan penuh kepada cadangan beliau untuk penjimatan.

Rakyat Argentina sudah terkena kenaikan 30% dalam kos makanan dalam tempoh sebulan, ditambah peningkatan mendadak dalam bil elektrik dan kadar pengangkutan.

“Kepantasan beliau menangani masalah Argentina akan diuji dan sedang diuji, dan itulah yang anda lihat sekarang,” kata Gedan, mengatakan presiden telah “memberi lawan banyak senjata kerana beliau bergerak begitu cepat dan dramatik”.

Gedan berkata mogok selama sehari tidak “ancaman eksistensial” bagi presiden Milei, tetapi tambah: “Benar-benar soalan jika ini tanda akan datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.