Presiden baru Macedonia Utara cuba mengelak pertikaian dengan jiran EU

(SeaPRwire) –   Calon Eropah Bersatu mencari pada Isnin untuk menenangkan pertikaian dengan jiran Eropah Kesatuan seperti Greece dan Bulgaria yang meningkat selepas kemenangan tanpa berkongsi sebuah gabungan pro-konservatif dan presiden.

Macedonia Utara menukar namanya daripada Macedonia selepas persetujuan tanda air 2018 yang menamatkan pertikaian bertahun-tahun mengenai nama, yang telah didakwa oleh Greece untuk salah satu rantau mereka. Dalam upacara bersumpah Ahad, merujuk kepada negaranya sebagai “Macedonia”, menimbulkan tindak balas panas daripada Athens.

menyebut komen “tidak sah dan tidak dapat diterima”, dalam satu pos dalam talian Isnin, menambah: “Kami mengisytiharkan secara kategori bahawa kami tidak akan menerima sebarang langkah salah lanjut jenis ini.”

Komentar Siljanovska-Davkova juga mendapat kritikan daripada Suruhanjaya Eropah dan amaran daripada Bulgaria bahawa Macedonia Utara akan dipegang kepada terma-terma perjanjian antarabangsa yang telah ditandatangani.

Pejabat presiden menyatakan Isnin bahawa Siljanovska-Davkova akan menghormati obligasi antarabangsa negara tetapi menambah bahawa beliau mengekalkan “hak untuk menggunakan nama Macedonia sebagai hak pengenalan diri peribadi.”

Kawasan geografi Macedonia dibahagikan oleh sempadan negara Greece, Bulgaria dan Macedonia Utara. Pertikaian nama menangguhkan usaha jangka panjang bekas negara Yugoslavia untuk menyertai Kesatuan Eropah dan NATO.

Negara itu menyertai pakatan tentera 2020.

Macedonia Utara VMRO-DPMNE memenangi pilihan raya kembar presiden dan parlimen minggu lepas dan dijangka memimpin kerajaan seterusnya selepas bangkit daripada tahun-tahun dalam pembangkang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.