Presiden Burundi mendakwa Rwanda menyokong pemberontak yang berjuang menentang negaranya

(SeaPRwire) –   NAIROBI, Kenya (AP) — Presiden Burundi pada hari Jumaat menuduh menaja dan melatih pemberontak di sebalik serangan minggu lepas ke atas kampung Gatumba, berhampiran sempadan Burundi dengan Congo, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 20 orang.

Kumpulan pemberontak bersenjata Burundi dikenali sebagai RED-Tabara dan berpangkalan di South Kivu, timur Congo, mengambil tanggungjawab atas serangan dalam satu kenyataan di X, bekas Twitter. Kumpulan itu, yang menafikan menargetkan orang awam, mendakwa telah membunuh sembilan askar dan seorang pegawai polis.

Pihak berkuasa Burundi menganggap RED-Tabara sebagai gerakan pengganas. Kumpulan itu mula muncul pada 2011 dan dituduh melakukan siri serangan di Burundi sejak 2015.

Dalam siaran radio kebangsaan, Presiden Evariste Ndayishimiye mendakwa RED-Tabara “disokong, dipelihara, dihoskan dan dikekalkan dari segi logistik dan kewangan oleh … .”

Ndayishimiye berkata Burundi telah gagal berunding dengan selama dua tahun untuk ekstradisi pemberontak.

“Selama mereka mempunyai negara yang memberi mereka pakaian seragam, memberi makan, melindungi, menampung, mengekalkan mereka, kita akan menghadapi masalah,” katanya.

Tidak ada tindak balas segera dari kerajaan terhadap tuduhan Ndayishimiye tetapi ia sebelum ini berkata ia tidak boleh ekstradisi orang yang di bawah perlindungan agensi PBB untuk pelarian.

Hubungan antara dua jiran Afrika Tengah itu meningkat dengan kenaikan kuasa Ndayishimiye pada Jun 2020 dan sempadan antara mereka dibuka semula.

Sesetengah daripada mangsa serangan Gatumba — yang Burundi terangkan sebagai tindakan keganasan dan berkata ia telah menghubungi Interpol untuk mencari bantuan menangkap pelaku — dikebumikan pada Selasa.

Pada Ogos tahun lepas, Burundi menghantar askar ke timur Congo sebagai sebahagian daripada pasukan serantau yang dijemput oleh Congo untuk menangani kebangkitan semula kumpulan pemberontak M23 di sana. Sesetengah pemerhati percaya askar Burundi daripada pasukan tujuh negara Komuniti Afrika Timur akan digunakan untuk menghancurkan RED-Tabara.

Walau bagaimanapun, Pasukan Serantau Afrika Timur kini sedang ditarik balik secara berperingkat dari Congo yang dilanda keganasan berikutan aduan daripada penduduk tempatan dan pihak berkuasa bahawa bukannya membubarkan pemberontak, pasukan itu hidup berdampingan dengan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.