Presiden Colombia mengatakan negara itu akan memutus hubungan diplomatik dengan Israel atas perang di Gaza

(SeaPRwire) –   pada Rabu mengumumkan kerajaannya akan memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel berkuat kuasa Khamis dalam eskalasi terbaru ketegangan antara negara-negara mengenai peperangan Israel-Hamas.

Petro sekali lagi menggambarkan pengepungan Israel terhadap Gaza sebagai “genosid”. Beliau sebelum ini menangguhkan pembelian senjata dari Israel dan membandingkan tindakan negara itu di Gaza dengan Nazi Jerman.

“Besok, hubungan diplomatik dengan Negara Israel akan diputus … kerana mempunyai presiden berunsur genosid”, kata Petro semasa perarakan Hari Pekerja Sedunia di ibu negara Colombia. “Jika Palestin mati, kemanusiaan mati, dan kami tidak akan membiarkannya mati.”

segera mencela komen Petro di platform X.

“Sejarah akan mengingat bahawa Gustavo Petro memilih untuk berpihak kepada makhluk paling keji yang diketahui oleh umat manusia yang membakar bayi, membunuh kanak-kanak, memperkosa wanita dan menculik orang awam yang tidak bersalah,” katanya.

Beberapa minggu selepas serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap selatan Israel yang menyuluh peperangan semasa di Gaza dan membunuh kira-kira 1,200 orang, Petro menarik balik duta Colombia ke Israel sambil mengkritik operasi tentera negara itu.

Secara sejarah, Colombia merupakan salah satu rakan terdekat Israel di . Tetapi hubungan antara kedua-dua negara telah renggang sejak Petro dilantik sebagai presiden kiri pertama Colombia pada 2022.

Colombia menggunakan pesawat peperangan dan mesingan dibina oleh Israel untuk melawan kartel dadah dan kumpulan pemberontak, dan kedua-dua negara menandatangani perjanjian perdagangan bebas pada 2020.

“Hubungan antara Israel dan Colombia sentiasa hangat dan tiada presiden berunsur kebencian dan kebencian akan berjaya mengubahnya”, menulis Katz selasa. “Negara Israel akan terus mempertahankan rakyatnya tanpa risau dan tanpa takut.”

Negara Amerika Selatan itu memperkukuh hubungan tentera dengan Israel pada akhir 1980-an dengan membeli jet pejuang Kfir yang digunakan oleh tentera udara Colombia dalam serangan berulang ke atas kem gerila jauh yang melemahkan Angkatan Bersenjata Revolusi Colombia. Serangan itu membantu mendesak kumpulan itu ke perbincangan damai yang menyebabkan penyerahannya pada 2016.

Petro menyertai perarakan Rabu di Bogota untuk mempromosikan cadangan pembaharuan kesihatan, persaraan dan buruhnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.