Presiden Colombia menggantung gencatan senjata dengan pemberontak selepas serangan ke atas masyarakat Orang Asli

(SeaPRwire) –   Presiden Colombia Gustavo Petro pada Ahad menangguhkan gencatan senjata dengan salah satu daripada beberapa kumpulan bersenjata yang diharapkan dapat merundingkan perjanjian damai, dengan alasan pejuang mereka melanggar gencatan senjata dengan menyerang komuniti Orang Asli.

Kerajaan berkata bahawa bermula Rabu ia akan mengaktifkan semula operasi terhadap Estado Mayor Central, kumpulan pejuang yang memisahkan diri daripada Angkatan Bersenjata Revolusi Colombia apabila ia menandatangani perjanjian damai pada 2016.

Pemimpin Orang Asli di rantau barat yang dilanda perang Cauca berkata serangan oleh kumpulan pembangkang Sabtu itu mencederakan sekurang-kurangnya tiga orang dan seorang pelajar muda diambil secara paksa.

Dalam satu kenyataan di platform X, Petro berkata kumpulan itu “melanggar perjanjian gencatan senjata,” tambahnya percaya ia menggunakan rundingan damai sebagai penutup untuk “memperkukuhkan diri secara tentera.”

Penangguhan gencatan senjata merupakan tamparan politik kepada Petro, bekas pemberontak yang menjadi pemimpin kiri Colombia yang pertama dengan janji untuk menyatukan “keamanan penuh” di negara yang lama dilanda konflik bersenjata.

Beliau telah berusaha untuk mengubah cara negara itu menangani konflik berdekadnya, dengan menangani kemiskinan yang mendasari ketidaktentuan sambil serentak merundingkan damai dengan kumpulan bersenjata untuk meminimumkan pertumpahan darah. Namun konflik terus melanda di banyak kawasan luar bandar negara itu.

Dengan pelaksanaan peruntukan perjanjian FARC masih tertinggal, bilangan bekas pemberontak yang kembali bersenjata terhadap kerajaan semakin meningkat, menyertai senarai beracun kumpulan dadah dan kumpulan gerila yang berperang untuk kuasa.

Laporan oleh agensi PBB mengingatkan Jumaat lalu bahawa lebih daripada 8 juta orang di Colombia memerlukan bantuan kemanusiaan, terutamanya disebabkan oleh pengembangan konflik bersenjata negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.