Presiden Guinea-Bissau keluarkan dekri membubarkan parlimen

(SeaPRwire) –   Presiden Guinea-Bissau Umaro Sissoco Embalo mengeluarkan dekrit pada hari Isnin untuk membubarkan parlimen negara itu,

Embalo menyatakan bahawa terdapat pertengkaran antara tentera setia kepadanya dan pasukan yang dikawal oleh parlimen, yang digambarkannya sebagai rampasan kuasa gagal.

“Tarikh untuk mengadakan pilihan raya legislatif berikutnya akan ditetapkan pada masa yang sesuai mengikut peruntukan … Perlembagaan,” kata dekrit itu. “Dekrit Presiden ini berkuat kuasa serta-merta.”

Perintah itu merujuk kepada “ketegasan,” pergaduhan tembak-menembak yang bermula di ibu negara Bissau antara anggota Batalion Istana Presiden dan Pengawal Kebangsaan ketika bekas cuba menangkap semula dua menteri yang sedang disiasat atas dakwaan rasuah yang telah dibebaskan dari tahanan oleh yang kemudian.

Kepimpinan parlimen menolak langkah presiden itu, dengan menyatakan bahawa perlembagaan menyatakan bahawa parlimen tidak boleh dibubarkan dalam 12 bulan pertama selepas pilihan raya.

“Jika situasi ini berlaku, terlepas dari mekanisme yang digunakan, kita berhadapan dengan penyimpangan terhadap ketenteraman demokratik atau rampasan kuasa perlembagaan,” kata Domingos Simões Pereira, presiden parlimen, kepada wartawan.

Ini kali kedua dalam tempoh kurang daripada dua tahun Embalo membubarkan parlimen. Tiga bulan selepas terselamat dari cubaan rampasan kuasa pada Februari 2022, pemimpin Guinea-Bissau itu melakukan perkara yang sama, dengan menyatakan “perbezaan yang tidak dapat diselesaikan” dengan legislatif.

Sistem separa presiden Guinea-Bissau mengehadkan kuasa presiden dengan membenarkan parti majoriti di parlimen untuk melantik Kabinet. Akibatnya, Pengawal Kebangsaan – yang di bawah Kementerian Dalam Negeri – secara besar-besaran dikawal oleh parlimen pembangkang, manakala Batalion Istana Presiden setia kepada Embalo.

Embalo, bekas jeneral tentera, diisytiharkan sebagai pemenang pusingan kedua pilihan raya presiden pada Disember 2019, yang ditentang oleh pesaingnya. Ketegangan masih wujud antara beliau dan gabungan kumpulan pembangkang yang memenangi majoriti di parlimen Guinea-Bissau pada Jun ketika parlimen dibentuk semula.

Insiden tembakan minggu lepas berlangsung dari malam Khamis sehingga pagi Jumaat dan berlaku ketika presiden menghadiri di Dubai, Emiriah Arab Bersatu. Sekembalinya, beliau memecat Victor Tchongo, ketua Pengawal Kebangsaan dan menyatakan Tchongo tidak bertindak sendirian apabila meminta anggota pengawal untuk membebaskan pegawai-pegawai itu.

Usaha untuk membebaskan pegawai-pegawai – Menteri Ekonomi dan Kewangan Suleimane Seidi dan Setiausaha Khazanah António Monteiro – “jelas mendedahkan kerjasama besar-besaran rasuah dengan kepentingan politik tertentu” dan menyemai “bukti kuat kerjasama politik,” kata Embalo dalam dekrit itu.

Tidak jelas sama ada parlimen akan terus duduk walaupun dekrit presiden. Pereira menyatakan bahawa perhimpunan itu kekal kerana pembubarannya adalah anti-perlembagaan.

Sejak memperoleh kemerdekaan dari Portugal pada 1974, Guinea-Bissau, negara 2 juta orang, mengalami ketidakstabilan politik berterusan, mengalami empat rampasan kuasa dan lebih daripada setengah dozen cubaan rampasan kuasa.

Insiden tembak-menembak minggu lepas ialah rampasan kuasa tentera keempat atau berjaya kuasa dalam negara ini dalam tempoh enam bulan terakhir, termasuk serangan minggu lepas ke atas kubu tentera dan penjara di Sierra Leone. Ia meningkatkan ketegangan di rantau yang sebelum ini stabil secara politik di mana rampasan kuasa meningkat, dengan lapan rampasan kuasa tentera sejak 2020.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.