Presiden Mexico hasrat pimpin Amerika Latin, tetapi realiti dan retoriknya sendiri menghalanginya

(SeaPRwire) –   BANDAR RAYA MEXICO (AP) – mengambil alih pada 2018 dengan harapan untuk memulihkan reputasi lama Mexico sebagai pemimpin diplomatik Amerika Latin, tetapi apa yang berjaya dilakukannya adalah mengusir beberapa duta Mexico dari negara-negara di rantau itu.

Pada Jumaat, López Obrador menggandakan pendiriannya selepas memerintahkan duta Mexico keluar dari negara sehari sebelumnya, dengan berjanji untuk menghantar pesawat tentera untuk menghantar balik duta dan menjanjikan untuk teruskan retorik panas. Sebelum ini, kedua-dua Peru dan Bolivia telah menarik balik duta mereka dalam pertengkaran serupa.

López Obrador mengakui bahawa lebih banyak negara mungkin akan mengusir diplomat Mexico kerana kritikannya terhadap kerajaan konservatif, dengan berkata ia adalah “kerana sikap kami tidak selesa bagi oligarki Amerika Latin, dan mereka yang sebenarnya mengendalikan, kuasa asing hegemonik.”

Bunyi itu seperti retorik kiri tulen dari tahun 1960-an hingga awal 1980-an, tempoh yang López Obrador rindu, apabila parti pemerintah lama Mexico, PRI, mempertahankan Cuba dan membantu memulakan rundingan damai dengan pemberontak kiri di . Tetapi presiden tidak menyesuaikan diri dengan perubahan pantas Amerika Latin dari kiri ke kanan baru-baru ini.

“Untuk seorang lelaki yang benar-benar tidak berminat dalam dasar luar, dia mempunyai mimpi yang tidak masuk akal tentang apa yang seharusnya menjadi dasar luar Mexico,” kata Arturo Sarukhan, bekas duta Mexico ke AS. “Ia nostalgia, ia Mexico yang dia tumbuhkan sebagai seorang politik, PRI, ia dasar luar PRI yang biasa menggunakan Amerika Latin sebagai kambing hitam berbanding AS.”

Walaupun ia kedengaran seperti salah satu pertengkaran diplomatik yang biasa dan kecil presiden – López Obrador terkenal tidak berminat dalam dasar luar dan jarang melakukan perjalanan atau bertemu dengan pemimpin lain – ini boleh meningkat.

Mexico menggunakan kedutaannya di Ecuador untuk melindungi pegawai bekas kerajaan kiri Rafael Correa, yang López Obrador benar-benar sukai. Bekas pegawai itu melarikan diri dari dua hukuman dan siasatan lanjutan untuk rasuah. Mexico meningkatkan taruhan Jumaat dengan memberikan beliau perlindungan, dan menyuarakan kebimbangan Ecuador mungkin menyerbu kedutaan untuk menangkap bekas pegawai itu, yang dituduh rasuah.

“Kerajaan Mexico menolak peningkatan kehadiran pasukan polis Ecuador di luar Kedutaan Mexico di Quito,” kata Jabatan Hal Ehwal Luar Jumaat. “Ini jelas menyusahkan kedutaan dan merupakan pelanggaran nyata Konvensyen Geneva.”

Seluruh pertengkaran bermula selepas López Obrador – yang terkenal dengan membuat komen sembarangan semasa sidang akhbar hariannya yang seperti maraton – membuat komen menghina terhadap Presiden Ecuador semasa, Daniel Noboa, dengan mencadangkan konservatif memenangi pilihan raya kerana “mereka mencipta iklim ketakutan ini.”

López Obrador mendakwa konservatif menggunakan pembunuhan calon presiden Ecuador dan penentang rasuah Fernando Villavicencio pada 2023 untuk mengubah pilihan raya kepada kemenangan Noboa dan menghalang kembalinya gerakan kiri Correa.

Datang dari pemimpin Mexico, komen itu khususnya sensitif memandangkan kartel dadah Mexico dipercayai terlibat dengan banyak kumpulan Ecuador yang bertanggungjawab terhadap tahap keganasan yang meningkat di negara Amerika Selatan itu. Dasar López Obrador tidak menghadapi kartel.

Tetapi komen itu juga kelihatan menghina secara peribadi kepada banyak orang.

Amanda Villavicencio, salah seorang anak perempuan calon yang dibunuh itu, menulis dalam akaun media sosialnya Khamis bahawa “López Obrador, anda seharusnya mencuci mulut sebelum bercakap tentang bapaku. Fernando Villavicencio dibunuh oleh mafia yang selalu dia siasat, beberapa daripada mereka mencari perlindungan di kedutaan anda dan di negara anda.

Situasi diperumitkan lagi kerana perkara sebenarnya tidak benar-benar berjalan mengikut López Obrador di Amerika Latin.

Presiden Argentina bekas kiri, Alberto Fernandez, adalah salah satu daripada sedikit sekutu rapat López Obrador di rantau itu, bersama-sama dengan Presiden Cuba Miguel Diaz-Canel, satu-satunya warga asing pernah dijemput berucap pada sambutan Hari Kemerdekaan Mexico.

Fernandez digulingkan dari kuasa pada pilihan raya tahun lepas oleh penyokong libertarian dan pasaran bebas yang radikal Javier Milei.

Pemimpin diplomatik utama Latin Amerika yang lain, Presiden Brazil kiri Luiz Inácio Lula da Silva, jauh lebih maju daripada López Obrador dalam mengambil sikap neutral terhadap pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan mengutuk tindakan Israel di Gaza. Pada satu ketika beliau secara kontroversi membandingkan tindakan Israel dengan Holocaust.

Jadi harapan López Obrador untuk memimpin gelombang kiri baru di Amerika Latin – gelombang yang secara berkala melanda rantau itu setiap dekad – telah digagalkan oleh rantau yang kini jauh lebih menyerupai mesin bola ping-pong untuk perubahan pantas, berbanding ayunan besar ideologi mana-mana.

“Dia tidak memahami dasar luar,” kata Sarukhan, bekas diplomat itu. “Dia tidak memahami bagaimana dunia telah berubah sejak tahun 1970-an dan bagaimana peranan Mexico di dunia telah berubah.”

Tetapi dalam erti sebenar, Amerika Latin adalah kedua kepada mengekalkan hubungan ekonomi paling penting Mexico, dengan Amerika Syarikat. Amerika Latin adalah pentas di mana Mexico boleh ‘nampak’ kiri, sambil menurut permintaan AS dalam segala-galanya yang lain.

Pada 2022, López Obrador terkenal enggan menghadiri summit AS di Los Angeles kerana Cuba, Nicaragua dan Venezuela tidak dijemput.

Tetapi selain beberapa sokongan ekonomi untuk Cuba, termasuk membeli vaksin dan mengimport doktor serta membekalkan pulau itu dengan minyak, sokongan López Obrador untuk Cuba kekal secara retorikal.

López Obrador menjanjikan pada permulaan pentadbirannya bahawa tidak akan berlaku ketegangan dengan AS dan beliau secara besar-besaran menepati janji itu dengan selamat mematuhi semua permintaan AS dalam isu paling penting, perpindahan.

Mexico bersetuju untuk cuba menghalang pendatang sebelum mereka tiba di sempadan AS dan bersetuju untuk menerima deportasi yang bukan warganegara Mexico, sesuatu yang secara undang-undang tidak perlu dilakukannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.