Presiden Perancis Macron menimbang untuk mengenakan darurat negara di Kaledonia Baru untuk mengawal keganasan yang meningkat

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis Emmanuel Macron sedang mempertimbangkan untuk mengenakan darurat negara di wilayah New Caledonia untuk mengurangkan keganasan yang semakin meningkat, kata Presiden pada hari Rabu.

Sekurang-kurangnya tiga orang terbunuh dan empat lagi, termasuk seorang gendarme, cedera parah, menurut pegawai-pegawai di wilayah itu dan laporan media Perancis pada hari Rabu. Lebih 130 orang telah ditangkap dan lebih 300 orang telah cedera sejak Isnin, apabila protes mengenai pindaan perlembagaan yang dicadangkan oleh Paris menjadi ganas di kepulauan itu, yang lama meminta kemerdekaan.

Berucap di parlimen, Perdana Menteri Gabriel Attal, yang menghadiri mesyuarat dua jam dengan menteri-menteri kanan di Élysée, berkata tujuan darurat negara adalah “untuk memulihkan ketenteraman dalam masa yang paling singkat.”

Satu dekri mengenai kaedah untuk mengenakan darurat negara akan dikemukakan kepada Kabinet Perancis pada petang hari Rabu.

Dalam satu kenyataan, Macron menekankan perlunya pemulihan dialog politik dan meminta perdana menteri dan menteri dalam negeri dan wilayah luar negara untuk menjemput delegasi-delegasi New Caledonia ke Paris.

“Semua keganasan tidak dapat diterima dan akan menjadi subjek tindak balas yang tidak kenal lelah untuk memastikan pemulihan ketenteraman,” kata kenyataan itu.

Telah berlaku ketegangan selama dekad di kepulauan itu antara kanak Kanak yang meminta kemerdekaan dan keturunan penjajah yang mahu terus menjadi sebahagian daripada Perancis.

Menteri Dalam Negeri dan Wilayah Luar Negeri Perancis Gérald Darmanin berkata 100 orang gendarme telah dievakuasi semasa keganasan semalam berikutan “serangan ke atas stesen mereka dengan pisau dan peluru hidup.”

“Ketenteraman mesti dipulihkan sepenuhnya,” kata Darmanin dalam temu bual dengan penyiar Perancis RTL.

Pada hari Selasa, Kementerian Dalam Negeri Perancis menghantar 1,000 orang gendarme dan 700 orang polis ke New Caledonia, yang pernah menjadi tanah tahanan dan kini menjadi pangkalan tentera laut Perancis.

Kira-kira 1,000 orang gendarme dan 700 orang polis telah dikerahkan dan dua belas pakar daripada unit polis khas untuk tindakan dan kawalan rusuhan juga telah dimobilisasi, pegawai tertinggi Perancis di wilayah itu, Pesuruhjaya Tinggi Louis Le Franc, berkata dalam sidang akhbar di New Caledonia.

“Situasi ini bukanlah serius, ia sangat serius,” kata Le Franc. “Kami telah memasuki gelombang yang berbahaya, gelombang maut.”

Dia berkata sesetengah penduduk ibu negara telah membentuk “kumpulan pertahanan diri” untuk melindungi rumah dan perniagaan mereka.

Ketegangan bermula pada Isnin dengan protes terhadap usaha Perancis untuk memperluas senarai pengundi yang akan memberi manfaat kepada politikus pro-Perancis di New Caledonia dan semakin menyingkirkan orang Kanak, yang pernah menderita dasar pemisahan ketat dan diskriminasi meluas.

Awal Rabu, Dewan Negara Perancis meluluskan pindaan perlembagaan mengubah badan pilihan raya di wilayah itu dengan undian 351-153.

Wakil pro-kemerdekaan menyeru penyokong mereka bersabar dan mengutuk undian di Dewan Negara Perancis, dewan parlimen paling berpengaruh Perancis.

Macron juga menyeru ketenangan selepas undian itu dan mengutuk “keganasan yang tidak layak” dalam surat kepada wakil dan parti-parti Caledonian.

Dia menyeru semua politik tempatan untuk terlibat dalam dialog dan mengemukakan cadangan untuk pindaan rang undang-undang. Macron berkata beliau akan mengadakan Kongres, sidang bersama ahli-ahli parlimen dari kedua-dua dewan parlimen Perancis, menjelang akhir Jun untuk meminda perlembagaan dan membuatnya menjadi undang-undang dalam ketiadaan dialog bermakna dengan wakil-wakil tempatan.

New Caledonia menjadi Perancis pada 1853 di bawah Maharaja Napoleon III, keponakan dan pewaris Napoleon. Ia menjadi wilayah luar negara selepas Perang Dunia II, dengan kewarganegaraan Perancis diberikan kepada semua Kanak pada 1957.

Satu perjanjian damai dicapai antara faksi-faksi yang bermusuhan pada 1988. Sepuluh tahun kemudian, Perancis berjanji akan memberi kuasa politik dan autonomi meluas kepada New Caledonia dan mengadakan sehingga tiga referendum berturut-turut.

Tiga referendum yang dianjurkan antara 2018 hingga 2021 dan majoriti pengundi memilih untuk terus menjadi sebahagian daripada Perancis dan bukannya menyokong kemerdekaan. Orang Kanak pro-kemerdekaan menolak keputusan referendum terakhir pada 2021, yang mereka boikot kerana diadakan pada zaman puncak wabak COVID-19.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.