Presiden Perancis Macron tiba di India, di mana beliau akan menjadi tetamu kehormat untuk sambutan Hari Kebangsaan

(SeaPRwire) –   NEW DELHI (AP) — Presiden Perancis tiba pada Khamis di India di mana beliau bertemu dengan Perdana Menteri Narendra Modi dan dijadualkan menjadi tetamu kehormat pada sambutan hari kebangsaan negara.

memulakan lawatannya dengan melihat-lihat di bandar Jaipur di barat, destinasi pelancongan popular, di mana beliau melawat kubu abad ke-17 dan observatori abad ke-18.

Modi menyambutnya di observatori dan kedua-dua berdiri dalam jeep terbuka ketika mereka dibawa selama kira-kira 1.5 kilometer (satu batu). Ramai orang berkumpul di sepanjang jalan memberi sambutan dengan melemparkan bunga mawar dan bunga marigold.

Potret besar mereka dengan tulisan “Persahabatan India-Perancis” bertebaran di sepanjang laluan. melambai ke arah orang ramai.

“Kehadirannya tidak sahaja mengeratkan hubungan antara negara kita tetapi juga menambah bab penting dalam sejarah persahabatan dan kerjasama bersama kita,” kata Modi pada X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Macron dan Modi kemudian mengadakan perjumpaan di sebuah hotel di Jaipur sebelum terbang ke New Delhi. Tiada kenyataan rasmi segera mengenai hasil perjumpaan itu, tetapi dijangka membincangkan cabaran global utama termasuk ekonomi, pertahanan, angkasa dan keselamatan siber, serta peranan Perancis di kawasan Indo-Pasifik.

Perancis mencari untuk mengeratkan kerjasama dengan India dalam bidang bermula daripada iklim hingga jualan tentera, walaupun ketegangan atas sikap kedua-dua negara terhadap peperangan Rusia di Ukraine.

“Macron komited terhadap pengejaran dialog lebih rapat dengan India, pemain utama di pentas antarabangsa dari segi demografi, serta ekonomi, sains dan diplomasi,” kata pejabatnya dalam kenyataan pada Rabu.

Perancis menekankan komitmennya terhadap hubungan pertahanan dengan India, termasuk berkongsi teknologi. Kedua-dua negara bekerja pada projek pertahanan bersama pembangunan dan pengeluaran bersama, kata Kementerian Luar India.

Dua pemimpin dijangka meneruskan perbincangan mengenai rancangan India untuk membeli 26 pesawat pejuang Rafale Perancis untuk tentera lautnya, diluluskan oleh Majlis Perolehan Pertahanan India tahun lalu. Majlis juga meluluskan rancangan untuk membeli tiga kapal selam Scorpene, dibangunkan bersama oleh Perancis dan Sepanyol.

sudah menghantar 36 pesawat pejuang Rafale yang dipesan oleh Tentera Udara India.

Tiga menteri menyertai Presiden: Sébastien Lecornu, Menteri Angkatan Bersenjata; Stéphane Sejourne, Menteri untuk Eropah dan Hal Ehwal Luar Negeri; dan Rachida Dati, Menteri Kebudayaan.

Pada Jumaat, Macron akan jadi tetamu kehormat pada perarakan Hari Republik India di New Delhi menyambut ulang tahun pengambilan perlembagaan negara pada 1950, hampir tiga tahun selepas memenangi kemerdekaan daripada pemerintahan penjajah British.

Modi merupakan tetamu kehormat pada perarakan Bastille Day di Paris pada Julai tahun lalu, di mana Macron memanggil India sebagai pemain “utama dalam masa depan kita.”

Macron melawat India pada November untuk sidang kemuncak Kumpulan 20 negara maju dan membangun.

Eksport India ke Perancis berjumlah $3.06 bilion dan import dari Perancis $2.36 bilion dalam tahun lalu, menurut Kementerian Luar India.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.