Presiden Rwanda bimbang mengenai kekaburan Amerika Syarikat terhadap mangsa genosid 1994

(SeaPRwire) –   KUALA LUMPUR, Malaysia (AP) — Presiden Rwanda Paul Kagame mengatakan pada hari Isnin bahawa beliau bimbang dengan apa yang dilihatnya sebagai kegagalan Amerika Syarikat untuk menggambarkan pembunuhan beramai-ramai 1994 terhadap minoriti Tutsi di negara itu sebagai genosid.

Kagame memberitahu wartawan bahawa isu itu merupakan “unsur perbincangan” dalam perbualannya dengan bekas Setiausaha Negara AS, yang memimpin delegasi Amerika Syarikat ke upacara Ahad mengenang 30 tahun genosid di mana ekstrimis Hutu membunuh kira-kira 800,000 orang, kebanyakannya Tutsi, dalam kempen yang dirancang kerajaan.

Ramai Rwanda mengkritik Blinken kerana gagal menyatakan bahawa genosid itu menyasarkan Tutsi apabila beliau menulis pada hari Ahad lewat: “Kami berkabung ke atas beribu-ribu nyawa yang hilang secara tidak berperikemanusiaan dalam 100 hari keganasan ini.”

Menjawab soalan seorang wartawan mengenai kenyataan Blinken di platform sosial X, Kagame berkata beliau percaya beliau telah mencapai persetujuan dengan pihak berkuasa AS sepuluh tahun lalu supaya tidak mengutarakan sebarang kritikan pada hari peringatan genosid.

“Berikan kami hari itu,” katanya, sambil menambah bahawa kritikan terhadap “segala sesuatu yang kami dipercayai tidak mempunyai sama sekali” tidak diingini pada hari peringatan genosid.

Pihak berkuasa Rwanda menegaskan sebarang ketidakjelasan mengenai mangsa genosid adalah cubaan untuk memutarbelitkan sejarah dan tidak menghormati kenangan mangsa.

Pihak berkuasa AS tidak memberi komen pada Isnin. Presiden Joe Biden mengeluarkan kenyataan pada Ahad, dengan berkata: “Kami tidak akan melupakan kekejaman 100 hari itu, kesakitan dan kerugian yang dialami oleh rakyat Rwanda, atau kemanusiaan yang menghubungkan kita semua, yang kebencian tidak akan pernah mengatasi.”

“Dalam tempoh 100 hari berikutnya, lebih daripada 800,000 wanita, lelaki dan kanak-kanak dibunuh. Kebanyakannya adalah etnik Tutsi; beberapa adalah Hutu dan Twa. Ia merupakan pemusnahan beramai-ramai yang teratur, melawan jiran dengan jiran, dan dekad kemudian, akibatnya masih dirasai di seluruh Rwanda dan seluruh dunia,” tulis Biden.

“Kami menghormati mangsa yang mati dengan tidak berperikemanusiaan dan mangsa yang terselamat yang membina semula kehidupan mereka dengan berani. Dan kami mengiktiraf semua orang Rwanda yang telah menyumbang ke arah usaha perdamaian dan keadilan, berusaha membantu negara mereka mengikat lukanya, menyembuhkan traumanya, dan membina asas keamanan dan persatuan. Usaha itu masih berterusan hingga hari ini.”

Soalan bagaimana untuk memperingati genosid timbul daripada dakwaan bahawa Barisan Patriotik Rwanda – kumpulan pemberontak yang menghentikan pembunuhan beramai-ramai dan memerintah Rwanda tanpa dicabar sejak 1994 – melakukan pembunuhan balas sendiri semasa dan selepas genosid.

Sebelum ini Kagame mengatakan pasukannya menunjukkan sikap sederhana. Beliau berkata dalam ucapan Ahad bahawa orang Rwanda jijik dengan apa yang digambarkannya sebagai hipokrasi negara-negara Barat yang gagal menghentikan genosid.

Genosid itu dinyalakan apabila pesawat yang membawa presiden ketika itu Juvénal Habyarimana, seorang Hutu, ditembak jatuh di Kigali pada 6 April 1994. Tutsi disalahkan atas penembakan pesawat dan pembunuhan presiden, dan menjadi sasaran dalam pembunuhan beramai-ramai yang diketuai oleh ekstrimis Hutu selama lebih 100 hari. Beberapa Hutu moderat yang cuba melindungi ahli minoriti Tutsi juga dibunuh.

Sebagai sebahagian daripada aktiviti peringatan selama seminggu, bendera dikibarkan separuh tiang dan tempat awam di seluruh Rwanda diperintahkan mengekalkan hiburan yang tenang.

Pihak berkuasa Rwanda juga menghadapi soalan bagaimana untuk menyajikan aktiviti peringatan dengan mengakui usaha beberapa Hutu untuk melindungi jiran Tutsi mereka.

“Lihatlah, mereka yang menafikan genosid berkata: ‘Ah, untuk memperingati? Ia merupakan halangan besar kepada persatuan. Kita perlu maju ke hadapan, melupakan peringatan,'” kata Naphtal Ahishakiye, setiausaha eksekutif kumpulan mangsa genosid yang terkenal di Kigali. “Mereka salah. Mereka mempunyai ideologi genosid. Mereka tidak mahu mengingati apa yang berlaku.”

Kerajaan lama menyalahkan masyarakat antarabangsa kerana mengabaikan amaran mengenai pembunuhan beramai-ramai, dan beberapa pemimpin Barat menyatakan penyesalan.

Presiden Perancis Emmanuel Macron minggu lalu berkata Perancis dan sekutunya boleh menghentikan genosid tetapi gagal untuk berbuat demikian. Pengakuan Macron datang tiga tahun selepas beliau mengakui “tanggungjawab yang menindas” Perancis – sekutu Eropah Rwanda yang paling rapat pada 1994 – kerana gagal menghentikan Rwanda merosot ke dalam pembunuhan beramai-ramai.

Walaupun Kagame merupakan sekutu AS dan mempunyai hubungan ramah dengan banyak pemimpin Barat, beliau menghadapi tekanan yang semakin meningkat terhadap keterlibatan tentera Rwanda di timur Congo, di mana ketegangan telah muncul semula dengan ketua negara menuduh satu sama lain menyokong kumpulan bersenjata. Pada Februari, AS mendesak Rwanda menarik balik tentera dan sistem peluru berpandu dari timur Congo, buat kali pertama menggambarkan M23 sebagai kumpulan pemberontak yang disokong Rwanda.

Pakar PBB mengatakan mereka mempunyai “bukti kukuh” bahawa anggota tentera Rwanda melakukan operasi di sana untuk menyokong M23, pemberontakan yang menyebabkan berpuluh-puluh ribu orang terpaksa meninggalkan rumah di wilayah Utara Kivu Congo.

Kagame berkata pada Isnin bahawa M23 berjuang untuk hak Tutsi Congo, dengan sekurang-kurangnya 100,000 orang kini mencari perlindungan di Rwanda selepas melarikan diri daripada serangan di timur Congo.

Pihak berkuasa Rwanda mengatakan mereka mahu mencegah pemberontak, termasuk ekstrimis Hutu yang bertanggungjawab terhadap genosid, yang melarikan diri ke timur Congo.

Komposisi etnik Rwanda kekal tidak berubah sejak 1994, dengan majoriti Hutu. Tutsi menyumbang 14% dan Twa hanya 1% daripada 14 juta penduduk Rwanda.

Kerajaan yang didominasi Tutsi di bawah Kagame telah melarang sebarang bentuk penganjuran mengikut garis etnik, sebagai sebahagian daripada usaha membina identiti Rwanda yang seragam. Kad pengenalan kebangsaan tidak lagi mengenal pasti warganegara mengikut kumpulan etnik, dan pihak berkuasa menguatkuasakan kod jenayah yang ketat untuk menuntut mereka yang disyaki menafikan genosid atau “ideologi” di sebaliknya.

Tetapi beberapa pemerhati mengatakan undang-undang itu telah digunakan untuk menyekat kritikan terhadap dasar kerajaan, termasuk bagaimana untuk membina persatuan dan perdamaian yang kekal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.